Τεχνολογία

Space X Έλον Μασκ: Επόμενη στάση ο πλανήτης Άρης

Space X Έλον Μασκ: Επόμενη στάση ο πλανήτης Άρης
Space X Έλον Μασκ: Ο γνωστός επιχειρηματίας μετά την αποστολή στο διάστημα βάζει στόχο να "πατήσει" τον πλανήτη Άρη.

Ο Έλον Μασκ έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από τα πολυτελή ηλεκτρικά αυτοκίνητα “Tesla“. Ο γνωστός επιχειρηματίας δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για το διάστημα. Αυτό τον οδήγησε να δημιουργήσει την εταιρία “Space X“. Πριν λίγο καιρό και σε συνεργασία με την NASA έστειλε έναν πύραυλο στο διάστημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αστροναύτες φτάνουν στο διάστημα επιβαίνοντες σε όχημα κατασκευασμένο από ιδιωτική εταιρία, αλλά είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος και με αμερικανικό εξοπλισμό.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτικές, η επιτυχής αυτή εκτόξευση βασίζει τέλος στη 10ετη εξάρτηση των ΗΠΑ από τη Ρωσία για την αποστολή αστροναυτών στο διάστημα. Από τη διακοπή των αποστολών των Αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, ρωσικοί πύραυλοι έστελναν τους Αμερικανούς αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η NASAανέθεσε στη Space X την κατασκευή ενός νέου διαστημικού ταξί και, αν η παρούσα αποστολή, η οποία είναι πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, αποδειχθεί ασφαλής, οι Αμερικανοί δεν θα εξαρτώνται πλέον από τους Ρώσους για να φτάσουν στο Διάστημα.

Η Space X έχει δεσμευτεί προς τη NASAγια έξι ταξίδια με επιστροφή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τέσσερις επιβαίνοντες αστροναύτες, έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που καταβλήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο συμβολαίου με την εταιρία του Μασκ. Η Space X μετέφερε ήδη φορτία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2012, αλλά είναι η πρώτη φορά που η NASA εμπιστεύεται στην εταιρία ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει, τους αστροναύτες της.

Η πρώην Start up εταιρία νίκησε την Boeing, στην οποία είχε επίσης ανατεθεί από την NASA η αποστολή μεταφοράς αστροναυτών προς την Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Όμως, το Starliner η “κάψουλα” της  Boeing, απέτυχε στη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση της. Μετά την επιτυχή αποστολή, Space X και NASA σχεδιάζουν να προχωρήσουν ταχύτατα στην επόμενη φάση της συνεργασίας τους για την πραγματοποίηση έξι επανδρωμένων αποστολών, αρχής γενομένης από τα τέλη Αυγούστου.

Το πρώτο βήμα για τον Άρη

Για τον Μάσκ αυτό ήταν “το πρώτο στάδιο του ταξιδιού μας για να εγκαταστήσουμε πολιτισμό στον Άρη και να κάνουμε την ανθρωπότητα πολυπλανητικό είδος”. Ο οραματιστής και εκκεντρικός επιχειρηματίας φανταζόταν, άλλωστε, αυτή τη στιγμή από το 2002, όταν ίδρυσε την Space X με στόχο να δημιουργήσει αποικία στον Άρη. Ενδεικτική είναι η ομιλία που είχε εκφωνήσει το 2016 στο συνέδριο του Διεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου, όταν είχε πει ότι θα κατασκευάσει το πιο μεγάλο και ισχυρό διαστημόπλοιο που έχει υπάρξει και το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι του μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2022.

Στην ίδια ομιλία σημείωνε ότι τα ταξίδια θα γίνονται περίπου κάθε δυο χρόνια, όταν οι τροχιές του Άρη και της Γης φέρνουν τους δυο πλανήτες πιο κοντά. Το σχέδιο αποίκησης θα βασιστεί σε ένα σκάφος, που θα μπορεί να μεταφέρει 100 ανθρώπους και θα κάνει μόνο 80 μέρες – αντί για τους έξι έως εννέα μήνες με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα- για να φτάσει στον κόκκινο πλανήτη.

Αργότερα, όταν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, το ταξίδι μπορεί να συντομευθεί περισσότερο και να μειωθεί στις 30 μέρες. “Θέλω να κάνω τον Άρη να φαίνεται προσιτός, κάτι που μπορούμε να κάνουμε στη διάρκειά της ζωής μας. Ο καθένας μπορεί να πάει, αν το θέλει”, είχε δηλώσει ο Μάσκ. Έχει παραδεχθεί , πάντως, πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι πρώτοι τολμηροί ταξιδιώτες θα επιβιώσουν. “Ο κίνδυνος θανάτου θα είναι υψηλός. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Βασικά. είσαι προετοιμασμένος να πεθάνεις και, αν δεν έχεις πρόβλημα με αυτό, τότε είσαι υποψήφιος να κάνεις το ταξίδι”, δήλωσε. Και περιμένει τους τολμηρούς πρώτους πιστούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments