Πολιτική

Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αγιά Σοφιά: Αμερικάνικη παρέμβαση για την πολυθρησκευτική ιστορία της

Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αγιά Σοφιά: Αμερικάνικη παρέμβαση για την πολυθρησκευτική ιστορία της
Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αγιά Σοφιά: Σε παρέμβαση για την πολυθρησκευτική ισοτρία της Αγιάς Σοφιάς προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σήμερα ο Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά, λέγοντας πως «Ανήκει στην Τουρκία. Η χώρα μας την χρησιμοποιεί όπως θέλει». Όμως, σήμερα κυκλοφόρησε και η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο. Η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στη Τουρκία. καταγράφει η

Ανάμεσα στα πιο σημαντικά θεμάτα που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

Σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών

Στην έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία. Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Κάλεσμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

Να σημειώσουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας το τράβηξε ακόμα παραπάνω στις σημερινές του δηλώσεις, καθώς αναφέρθηκε ακόμη και σε πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Δεν νομίζω πως η Ελλάδα θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκία. Από μαθηματικής άποψης δεν είναι κατάλληλο αυτό και το τονίζω», είπε ο Ακάρ. Τέλος, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο. «16 από τα 23 νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παράνομα. Δεν υπάρχει χώρα με 6 μιλιά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο 10 μίλια», δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments