Πολιτική

Χουλουσί Ακάρ Αγιά Σοφιά: «Ανήκει στην Τουρκία. Η χώρα μας την χρησιμοποιεί όπως θέλει»

Χουλουσί Ακάρ Αγιά Σοφιά: «Ανήκει στην Τουρκία. Η χώρα μας την χρησιμοποιεί όπως θέλει»
Χουλουσί Ακάρ Αγιά Σοφιά: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την Αγιά Σοφιά έκανε ο Χουλουσί Ακάρ.

Στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς αναφέρθηκε ο Χουλουσί Ακάρ που υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ό, τι θέλει αφού της ανήκει. Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας επιμένει να συντηρεί την επιθετική ρητορική. «Η Αγιά Σοφιά ανήκει στην Τουρκία. Η χώρα μας την χρησιμοποιεί όπως θέλει», δήλωσε ο Ακάρ, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο Ahaber.

Ο Τούρκος υπουργός το τράβηξε ακόμα παραπάνω, καθώς αναφέρθηκε ακόμη και σε πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Δεν νομίζω πως η Ελλάδα θα θελήσει να πολεμήσει με την Τουρκία. Από μαθηματικής άποψης δεν είναι κατάλληλο αυτό και το τονίζω», είπε ο Ακάρ. Τέλος, ο Ακάρ αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο. «16 από τα 23 νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παράνομα. Δεν υπάρχει χώρα με 6 μιλιά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο 10 μίλια», δήλωσε.

Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία

Οι δηλώσεις του Ακάρ έρχονται μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία. Τα οφέλη που αποκομίζει η Ελλάδα από την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία, αλλά και τις επόμενες κινήσεις, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας– Ιταλίας. Έκανε επίσης γνωστό πως στις 18 Ιουνίου θα μεταβεί με όλη την ελληνική τεχνική ομάδα στην Αίγυπτο. «Ήταν ο προγραμματισμός αμέσως μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στις τελευταίες ημέρες που προηγήθηκαν της Συμφωνίας, ο κ. Δένδιας εκμυστηρεύτηκε πως την τελευταία εβδομάδα ήταν φρενήρεις οι διαπραγματεύσεις επί περίπου 15-16 ώρες την ημέρα και πως κατέληξαν προχθές το βράδυ, γύρω στις 10:45, όποτε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «ότι επιτέλους τελειώσαμε». «Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις» ανέφερε ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments