Ελλάδα

ΕΟΠΥΥ: Συστάσεις για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών

ΕΟΠΥΥ: Συστάσεις για την υποχρεωτική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών
ΕΟΠΥΥ: Η Ένωση Ιατρών εφιστά την προσοχή -  Απαγορεύεται η λήψη όλων των μορφών αντιβίωσης, ακόμη και σε μορφή κρέμας ή οφθαλμικού διαλύματος, χωρίς ιατρική συνταγή.

Από τις 11 Ιουνίου τα αντιβιοτικά φάρμακα θα χορηγούνται αυστηρά με ιατρική συνταγή κατόπιν αποφάσεως του Υπουργείου Υγείας, που είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, η συνταγή θα είναι επίσης από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία θα πρέπει να χορηγηθεί το αντίστοιχο φάρμακο καθώς και τη δοσολογία αυτού. Παράλληλα οι γιατροί της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ χαιρετίζουν την εφαρμογή του άρθρου 18 του Ν4675/20, ο οποίος απαγορεύει την προμήθεια αντιβιοτικών ουσιών χωρίς ηλεκτρονική ή χειρόγραφη (κατ’εξαίρεση) ιατρική συνταγή.”Κάθε παράβαση του νόμου ισοδυναμεί με επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Εφιστούμε την προσοχή στους ιατρούς για πιστή εφαρμογή του νόμου  χωρίς καμία εξαίρεση και στους πολίτες για την πλήρη συμμόρφωσή τους λόγω των επιταγών δημόσιας υγείας, ειδικά εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού“.

Τέλος στην αναδρομική συνταγογράφηση ακόμα και για τις κρέμες και τα οφθαλμικά διαλύματα που περιέχουν αντιβίωση

“Τονίζουμε στους πολίτες ότι αναδρομική εκ των υστέρων συνταγογράφηση αντιβιοτικών ουσιών που έχουν προμηθευθεί από το φαρμακείο δεν είναι εφικτή, καθώς η συνταγογραφική συμπεριφορά του ιατρού είναι ελεγχόμενη, κωδικοποιημένη ανάλογα με τη νόσο και υπόκειται σε δυσθεώρητα πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης των κείμενων διατάξεων”. Φαρμακευτικά σκευάσματα (με αντιβιοτικό) που δεν αποζημιώνονται από το ταμείο, θα χορηγούνται με χειρόγραφη συνταγή που θα εκτελείται στο φαρμακείο και θα φυλάσσεται για 2 χρόνια.

“Όπως είναι ήδη γνωστό η χώρα κατέχει πρωτεία όσον αφορά την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, μεγάλη συχνότητα πολυανθεκτικών λοιμώξεων στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και αυξημένη θνητότητα. Καταγράφονται ήδη θάνατοι COVID-19 που κατέληξαν λόγω επιλοίμωξης από πολυανθεκτικά μικρόβια κατά τη νοσηλεία τους σε ΜΕΘ”, αναφέρουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί και τονίζουν ότι κάθε προσπάθεια αναστολής ή μη εφαρμογής του νόμου, είναι εις βάρος της δημόσιας υγείας και του γενικού δείκτη θνησιμότητας της χώρας, τονίζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το iatropedia.gr.

Όλα όσα αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – Στην περίπτωση της χειρόγραφης συνταγής, πάντα σε υπό εξαίρεση περιπτώσεις πρέπει να περιέχονται όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου 

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) πρόκειται για μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου, η οποία χρειάστηκε περίπου 50 χρόνια για να εφαρμοστεί. Σημειώνεται ότι νόμος για τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού, υπάρχει από το 1973, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμοζόταν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments