Διεθνή

Βενεζουέλα Κίνημα Πέντε Αστέρων: Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τσάβες έστειλε 3,5 εκατ. ευρώ στο ιταλικό κόμμα

Βενεζουέλα Κίνημα Πέντε Αστέρων: Δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Τσάβες έστειλε 3,5 εκατ. ευρώ στο ιταλικό κόμμα
Βενεζουέλα Κίνημα Πέντε Αστέρων: Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας ABC επικαλείται έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, ο Τζιανρομπέρτο Κασαλέτζο συνιδρυτής με τον Μπέπε Γκρίλο του κόμματος, φέρεται να έλαβε 3,5 εκατ. ευρώ από τον τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας ABC έρχεται να ταράξει περαιτέρω την πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Σύμφωνα με το ισπανικό μέσο ενημέρωσης ο Τζιανρομπέρτο Κασαλέτζο, συνιδρυτής με τον Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των πέντε Αστέρων, φέρεται να έλαβε 3,5 εκαταμμύρια ευρώ από τον τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες για λογαριασμό του κόμματος.

Σύμφωνα πάντα με την ισπανική εφημερίδα, η κίνηση αυτή εντάσσονταν στην πολιτική του Ούγκο Τσάβες, που ήθελε να αναπτύξει σχέσεις με ριζοσπαστικά κόμματα στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η έγκριτη συντηρητική ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τσάβες έστειλε το 2010 στο, νεόκοπο τότε, Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αποδέκτης του πακέτου, σύμφωνα με την «ABC», ήταν ο συνιδρυτής του M5S Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο (ο ιθύνων νους της πολιτικής Κίνησης των Πέντε Αστέρων), ο οποίος έλαβε τη βαλίτσα με τα χρήματα από τον πρόξενο της Βενεζουέλας στο Μιλάνο. Ο Νικολάς Μαδούρο ήταν επικεφαλής τότε του υπουργείου Εξωτερικών.

Tα στοιχεία που αποκάλυψε η «ABC»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε η «ABC» (η οποία δημοσιεύει και έγγραφο που αποκαλύπτει διασυνδέσεις με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας), το Καράκας χρηματοδότησε τα Πέντε Αστέρια του Γκρίλο γιατί ήθελε να εγκαθιδρυθεί στην Ιταλία ένα «αντικαπιταλιστικό, αριστερό κίνημα».  Οι οπαδοί του αυξάνονταν όσο η Ιταλία βυθιζόταν στην κρίση, και το ίδιο συνέβαινε με το ριζοσπαστικό Podemos στην Ισπανία, που εμφανιζόταν ως κινητήρια δύναμη του «κινήματος των Αγανακτισμένων» στις πλατείες. Πίσω από αυτό το αντιευρωπαϊκό προφίλ των Πέντε Αστέρων βρισκόταν ο Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο (απεβίωσε το 2016). Μετά το θάνατό του, ο Μπέπε Γκρίλο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αφού είχε προλάβει να στρέψει το Κίνημα σε πιο συστημικά μονοπάτια και να προωθήσει στην ηγεσία τον μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊστή Λουίτζι ντι Μάιο (νυν υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κόντε).

Ποιοί διαψεύδουν;

Ο Ντάβιντε Καζαλέτζιο, γιος του εκλιπόντος συνιδρυτή των Πέντε Αστέρων, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο πατέρας του έλαβε ποτέ μυστικές χρηματοδοτήσεις για το Κίνημα, και ο Βίτο Κρίμι, επικεφαλής του M5S, μίλησε για «fake news» (ψευδείς ειδήσεις).

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι (προερχόμενος από τη Forza Italia) δήλωσε πως θα ζητήσει από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, να γίνει έρευνα ώστε να διευκρινιστεί «ποιοι έλαβαν χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα».

«Ψευδές» χαρακτήρισαν το ντοκουμέντο της «ABC» διπλωματικοί κύκλοι του Καράκας. Όπως υποστηρίζουν, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο ουδέποτε ήρθε κοντά σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση του Τσάβες, ή με τον Μαδούρο στη συνέχεια (μετά το θάνατο του Ούγο Τσάβες, το 2013). Ομως, παλαιά στελέχη των Πέντε Αστέρων δεν έκρυβαν τη συμπάθεια του Κινήματος προς το καθεστώς Τσάβες.

Για τις χρηματοδοτήσεις στους Podemos -που, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ABC», ήταν προέκταση του τσαβισμού στην Ισπανία– έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που ερευνώνται, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χορήγησε περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ σε ίδρυμα του οποίου προΐστατο ο Ιγκλέσιας. Δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο ανέφεραν ότι τα ποσά αυτά δόθηκαν στο Ιδρυμα Πολιτικών και Κοινωνικών Μελετών (CEPS), των Podemos, μεταξύ των ετών 2003 και 2011.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments