Ελλάδα

Kαθηγητής Γώγος κορωνοϊός: Τα σοβαρά κρούσματα θα είναι πολύ λίγα, υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος του τουρισμού

Kαθηγητής Γώγος κορωνοϊός: Τα σοβαρά κρούσματα θα είναι πολύ λίγα, υπάρχει ωστόσο ο κίνδυνος του τουρισμού
Kαθηγητής Γώγος κορωνοϊός: «Υπάρχει κι ο κίνδυνος του τουρισμού, αλλά υπάρχει και το εσωτερικό πρόβλημα και η διασπορά της νόσου στους Έλληνες» επεσήμανε ο καθηγητής παθολογίας, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση κρούσματος σε ξενοδοχείο.

Ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης 17 Ιουνίου σχετικά με τα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα μας. «Τα σοβαρά κρούσματα του κορωνοϊού θα είναι πολύ λίγα. Να μην ανησυχεί κανείς, υπάρχει διασύνδεση με τα κέντρα μεταφοράς υπάρχει διαδικασία μεταφοράς. Είμαστε προετοιμασμένοι για το ρίσκο με τα μέτρα που έχουμε μέχρι τώρα συστήσει ως υγειονομική επιτροπή». «Περιμένουμε και θέλουμε, εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν, έχεις 20% του ΑΕΠ από τον τουρισμό στην οικονομία» σημείωσε ο καθηγητής Παθολογίας .

Σε περίπτωση κρούσματος σε ξενοδοχείο

«Βελτιώνονται συνεχώς τα δεδομένα από την Ευρώπη, αλλά πρέπει να προσέχουμε διαρκώς επιδημιολογικά το τοπίο και να αυξάνουμε τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτήσεις που είναι δύσκολες. Για τα ξενοδοχεία έχουμε υγειονομικά καλύψει πλήρως το θέμα, αλλά πρέπει να δούμε την ταύτιση της επί χάρτου προσπάθειας και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα ξεπεραστούν νομίζω» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Σε περίπτωση κρούσματος σε ένα ξενοδοχείο θα υπάρξει στενή παρακολούθηση στο των υπόλοιπων ενοίκων, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει μετάδοση από ένα κρούσμα, εφόσον τηρούνται και τα μέτρα ασφαλείας. «Θα γίνει έλεγχος με τεστ σε σημαντικό αριθμό ενοίκων του ξενοδοχείου, αλλά η πιθανότητα να μεταδοθεί η νόσος σε ανθρώπους που περνάνε δυο λεπτά διπλά σε ένα μπουφέ είναι μικρή, η μετάδοση έχει να κάνει και με τη διάρκεια της επαφής και το πόσο στενή είναι η επαφή» διευκρίνισε. «Είναι αδύνατο να αποκλειστεί κόσμος σε ξενοδοχειακές μονάδες, τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπερβολικά αυστηρά για την περίπτωση ξένου ή Έλληνα τουρίστα που θα έχει κρούσμα… Θα υπάρχει άμεσο τέστινγκ, άμεση μεταφορά, άμεση νοσηλεία», πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Ακόμη σημείωσε ότι: «Υπάρχει κι ο κίνδυνος του τουρισμού, αλλά υπάρχει και το εσωτερικό πρόβλημα και η διασπορά της νόσου στους Έλληνες» υπενθύμισε. «Σε Ξάνθη και Ροδόπη υπήρξε συνεχής ροή κρουσμάτων και δεν πάρθηκαν μέτρα από τους πολίτες υπήρχαν συγχρωτισμοί και συναθροίσεις και για θρησκευτικούς λόγους και δημιουργήθηκαν εστίες υπερμετάδοσης». «Ελπίζω να μην έχουμε άλλες εστίες στη χώρα, γιατί σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» πρόσθεσε o καθηγητής.

Τι ανέφερε ο καθηγητής για το εμβόλιο και τη  δεξαμεθαζόνη

«Μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο πάει πάρα πολύ γρήγορα, έχουμε αποτελέσματα, η ασφάλεια του εμβολίου εξασφαλίζεται χρειάζονται μεγάλες μελέτες». Διευκρίνισε ότι «μέχρι το τέλους του 2020 θα έχουμε κλινικά δεδομένα για εμβόλια, αλλά δε σημαίνει ότι έχουμε ελέγξει πλήρως την ασφάλεια». Αναφορικά με τη δεξαμεθαζόνη ανέφερε ότι ο ιός έχει δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά έντονη φλεγμονή, σαν να έχεις βαριά μικροβιακή λοίμωξη – σύνδρομο σήψης, και μικροθρομβώσεις. «Αυτά τα δυο είναι πολύ χαρακτηριστικά αν δείτε τις λίγες νεκροτομές που υπάρχουν θα δείτε ότι οι πνεύμονες είναι κατεστραμμένοι» ανέφερε ο κ. Γώγος. «Ένα από τα φάρμακα που δίνουμε εμείς είναι και ένα αντίστοιχο της δεξαμεθαζόνης, η μεθυλπρεδνιζολόνη και την έχουμε δώσει σε πολλούς ασθενείς μας, απλώς δεν μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα γιατί δεν είχαμε πολλές αξιόλογες μελέτες για να έχουμε το δεδομένο. Σε αυτή τη μελέτη (της Οξφόρδης) φάνηκε ότι δίνει 30% βελτίωση στις πιθανότητες θανάτου σοβαρά νοσούντων από τον κορονοϊό» σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας  Χαράλαμπος Γώγος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments