Διεθνή

Verra Lyn: Θλίψη για την εμβληματική εμψυχώτρια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Verra Lyn: Θλίψη για την εμβληματική εμψυχώτρια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Verra Lyn: Σε ηλικία 103 ετών «έφυγε» η Βρετανίδα τραγουδίστρια. Είχε ονομαστεί η «αρραβωνιαστικιά των ενόπλων δυνάμεων».

Θλίψη επικρατεί στη Βρετανία από τον θάνατο της Verra Lyn, τον οποίο έκανε γνωστό η οικογένειά της με μία λιτή ανακοίνωση. Η εμβληματική Βρετανίδα τραγουδίστρια πέθανε στο σπίτι της στο ανατολικό Σάσεξ. Η Lynn είχε γεννηθεί στο Ιστ Χαμ, στο Λονδίνο, το 1917 και αρρώστησε από βαριάς μορφής διφθερίτιδα σε ηλικία δύο ετών.

Ξεκίνησε να δίνει παραστάσεις σε ηλικία επτά ετών και από τα 18 της περιόδευε με ορχήστρες στη Βρετανία. Το 1936 κυκλοφόρησε την πρώτη της σόλο ηχογράφηση. Η ίδια έγινε ιδιαίτερα γνωστή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έδινε συναυλίες για τους ανθρώπους που αναζητούσαν καταφύγιο στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου και περιόδευσε σε Αίγυπτο, Ινδία και Μιανμάρ. Ονομάστηκε «αρραβωνιαστικιά των ενόπλων δυνάμεων», παρέμεινε σε όλη της την ζωή στήριγμα των στρατιωτών, για τους οποίους τραγούδησε σε χώρες όπως οι παραπάνω, συχνά με κίνδυνο της ζωής της.

«Είχα ένα μικρό πιάνο μαζί μου, το μεταφέραμε στο πίσω μέρος ενός λεωφορείου με την ελπίδα πως θα επιβίωνε κατά τα ταξίδια μας», είχε δηλώσει στον Guardian το 2017. Η Lynn ταυτίστηκε με το “We Will Meet Again” που κυκλοφόρησε το 1939. Οι αισιόδοξοι στίχοι του κομματιού «ξέρω ότι θα συναντηθούμε ξανά κάποια ηλιόλουστη μέρα» τραγουδήθηκαν από τους στρατιώτες που έφευγαν για τα μέτωπα.

Το κομμάτι επανήλθε στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου εφέτος και έφθασε ως το Νο. 55 εν μέσω των εορτασμών για την 75η επέτειο από τη νίκη των Συμμάχων. Το «White Cliffs of Dover», στο οποίο ο Λιν υμνεί τη βρετανική ακτογραμμή ενώ καλεί για ειρήνη, που κυκλοφόρησε το 1942, υπήρξε ένα ακόμη από τα κομμάτια που χαρακτήρισαν την εποχή. Όταν το ακροδεξιό BNP χρησιμοποίησε τον τίτλο του για μία συλλογή τραγουδιών που κυκλοφόρησε το 2009, η Lynn προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της κυκλοφορίας.

Η ίδια έγινε μέλος του τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1969 και της απονεμήθηκε ο τίτλος Dame το 1975 για το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο. Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση ήταν το 2005 κατά την επέτειο για τη νίκη των Συμμάχων, στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Τον Μάρτιο, λίγο πριν από τα 103α γενέθλιά της εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, η Lynn προέτρεψε τον βρετανικό πληθυσμό να αναζητήσει «την ίδια πνοή που είχε διαπεράσει την Βρετανία στον πόλεμο». Πρόσφατα, κατά το ιστορικό της διάγγελμα για τον κορωνοϊό, η βασίλισσα Ελισάβετ χρησιμοποίησε τη φράση «We ‘ll meet again» γεγονός που για πολλούς συνδέεται με το ιστορικό κομμάτι της Lynn.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments