Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ανακοινώθηκε παράταση μέχρι τις 29 Ιουλίου

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ανακοινώθηκε παράταση μέχρι τις 29 Ιουλίου
Φορολογικές δηλώσεις 2020: Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ώστε να διευθετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη χρονική παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα έως και τις 29 Ιουλίου 2020, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Φαίνεται πως κρίθηκε επιβεβλημένη η παράταση, προκειμένου να διευκολυνθούν όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ώστε να κάνουν τη φορολογική δήλωσή τους. Όμως, επισημαίνεται ότι δεν αλλάζει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η οποία είναι η 31η Ιουλίου 2020.

Δόθηκε παράταση γιατί ούτε ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής το ετήσιο καθήκον του

Η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν για τέλος του τρέχοντος μήνα, του Ιουνίου δηλαδή, αφού ούτε ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής το ετήσιο καθήκον του προς την Εφορία. Και για αυτό, οι λογιστές διαμαρτύρονται για τον τεράστιο όγκο δουλειάς με τις ατελείωτες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινώσουν πως σήμερα Πέμπτη (18 Ιουνίου) ότι κλείνουν τους υπολογιστές και κατεβάζουν τα μολύβια για 24 ώρες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 2.451.765 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6.500.000 δηλώσεων που αναμένεται να δεχθεί φέτος το Taxis.

Θα υπάρξουν και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης ώστε οι πολίτες να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις

Πέρυσι τέτοια εποχή είχαν υποβληθεί περίπου 3.000.000 δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι περίμεναν την παράταση, λοιπόν, η οποία από την αρχή θεωρούνταν δεδομένη τουλάχιστον έως τις 25 Ιουλίου. Και όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι, θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου. Πάντως, αξίζει να τονισθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα διευκόλυνσης των φυσικών και νομικών προσώπων σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Για αυτό υπενθυμίζεται ότι παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από την άλλη, η εξόφληση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων, που ίσχυε μέχρι σήμερα και η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments