Ελλάδα

Παρνασσός: Διεσώθη ο ηλικιωμένος που είχε πέσει σε χαράδρα

Παρνασσός: Διεσώθη ο ηλικιωμένος που είχε πέσει σε χαράδρα
Παρνασσός: Αίσιο τέλος για τον ηλικιωμένο άνδρα που έπεσε σε χαράδρα κοντά στη Φτερόλακκα στον Παρνασσό.

Λίγο πριν τις 11:00 το βράδυ ολοκληρώθηκε η πολύωρη επιχείρηση που στήθηκε από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου 20 Ιουνίου στην περιοχή του Παρνασσού μετά από τον συναγερμό που σήμανε στις Αρχές για τον εντοπισμό ηλικιωμένου σε ρέμα της Φτερόλακκας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ίδιος ο ηλικιωμένος ήταν αυτός που κάλεσε την πυροσβεστική Υπηρεσία, διότι έχασε τον προσανατολισμό του, και τραυματίστηκε, πέφτοντας και χτυπώντας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν τόσο οι Πυροσβέστες από το Κλιμάκιο Αμφίκλειας αλλά και η 7η ΕΜΑΚ από τη Λαμία για το ορειβατικό συμβάν. Οι διασώστες αφού τον μετέφεραν σε ασφαλές σημείο τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο άνδρας αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας και από εκεί στο νοσοκομείο. Την επιχείρηση διεύθυνε ο διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Χρήστος Πλουμάκης.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες από την επιχείρηση της διάσωσης:

Το χρονικό του περιστατικού:

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουνίου στο κέντρο Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και ΕΚΑΒ για πτώση ηλικιωμένου σε χαράδρα κοντά στη Φτερόλακκα στον Παρνασσό. Ο ηλικιωμένος συνηθίζει να μαζεύει τσάι από ορεινά μονοπάτια του βουνού, αυτή τη φορά όμως κάτι δεν πήγε καλά και έπεσε σε χαράδρα. Ο ίδιος, σύμφωνα με το lamiareport, ειδοποίησε για βοήθεια.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας – Ελάτειας, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αμφίκλειας, η Πολιτική Προστασία του Δήμου, ενώ ακολούθησε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μονάδα διάσωσης της 7ης ΕΜΑΚ από Λαμία. Στην αρχή υπήρχε επικοινωνία με τον ηλικιωμένο στη συνέχεια όμως αυτή κατέστη προβληματική και εκφράζονταν φόβοι για την υγεία του, καθώς είχε χτυπήσει στο κεφάλι.

Λίγα λόγια για το βουνό του Παρνασσού:

Ο Παρνασσός είναι ένα βουνό με εντυπωσιακές ορθοπλαγιές και βραχώδεις εκτάσεις, του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα (76,6 %) καταλαμβάνουν οι σκληροί ασβεστόλιθοι. Λόγω της επικράτησης του ασβεστόλιθου, το καρστ του Παρνασσού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και κάποιοι καρστικοί σχηματισμοί, όπως η Καταβόθρα της Λιλαίας και το Κωρύκειο Άντρο, είναι γνωστοί σε εθνικό επίπεδο.

Με μέσο ετήσιο ύψος ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων στα 1468,2 mm σε υψόμετρο 1300 μέτρων, το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται υγρό: οι χειμώνες είναι κυρίως δριμείς με μεγάλη διάρκεια, ενώ τα καλοκαίρια δροσερά με τη θερινή περίοδο να περιορίζεται σημαντικά ή να εξαφανίζεται. Παρά ωστόσο την ένταση των βροχοπτώσεων, η επιφανειακή απορροή είναι μικρή, ως συνέπεια μάλλον της επικράτησης του υδατοπερατού ασβεστόλιθου. Από την άλλη όμως, πιστεύεται ότι η υπόγεια υδρολογία της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντική, πράγμα που δικαιολογεί το μεγάλο αριθμό πηγών. svg%3E

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments