Διεθνή

Το Κατάρ στις συζητήσεις για τις εξελίξεις της Λιβύης

Το Κατάρ στις συζητήσεις για τις εξελίξεις της Λιβύης
Το κράτος του Κατάρ συμμετείχε στην έκτακτη σύνοδο του συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου σε υπουργικό επίπεδο για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Οι κρίσιμες εξελίξεις στη Λιβύη, απασχολούν τον Αραβικό κόσμο. Σε έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης στο οποίο συμμετείχε και το Κατάρ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις αυτές. Το κράτος του Κατάρ εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών σουλτάνο Μπιν Σαντ Αλ Μουραϊχί. Στην ομιλία του  ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ τόνισε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές τους υποθέσεις. Παράλληλα τόνισε ότι όλα τα κράτη θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό του Λιβυκού λαού ενώ να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει μια λύση που να οδηγήσει τη Λιβύη σε μια σταθερότητα που θα εξασφαλίζει την κυριαρχία της την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλεια και προστασία των πολιτών της.

Παράλληλα ο υπουργός εξωτερικών του Κατάρ επαίνεσε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας για τις προσπάθειές της να αποκαλύψει τους δράστες του περιστατικού βασανιστηρίων εναντίον ορισμένων Αιγυπτίων πολιτών στην πόλη Tarhuna, καθώς και τις προσπάθειές της για την ασφαλή επιστροφή τους στην πατρίδα τους και τη λήψη νομικών μέτρων για την τιμωρία των δραστών αυτού του εγκλήματος. Επίσης πρόσθεσε: «Η ενότητα, η σταθερότητα και η κυριαρχία της Λιβύης μαζί με την ακεραιότητα των εδαφών και της ανεξαρτησίας της, καθώς και η διακοπή της αιματοχυσίας και η διατήρηση των δυνατοτήτων και του πλούτου της είναι ένας στόχος που όλοι προσδοκούμε και προσπαθούμε να το επιτύχουμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σουλτάνος του Κατάρ επισήμανε για άλλη μια φορά την υποστήριξη του Κατάρ στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη, και την έκκλησή του σε όλους τους Λιβύους να εφαρμόσουν τη Συμφωνία Skhirat και τα αποτελέσματά της, μαζί με την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και τον εθνικό διάλογο καθώς και την ολοκλήρωση της μεταβατικής φάσης προκειμένου να διαφυλαχτεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το κράτος του Κατάρ θα υποστηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λιβύη και στην οικοδόμηση ενός κράτους θεσμών και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ τόνισε ότι το Κατάρ απορρίπτει όλες τις μορφές εξωτερικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης. Ο σουλτάνος και υπουργός εξωτερικών του Κατάρ Μπιν Σαντ Αλ Μουραϊχι τόνισε κατά την ομιλία του ότι η συνέχιση των συγκρούσεων στη Λιβύη πληρώνεται με το αίμα του λαού της Λιβύης και παράλληλα εξαντλούνται οι πόροι της χώρας που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για την επίτευξη της ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της χώρας.

Τέλος ο υπουργός εξωτερικών του Κατάρ κάλεσε όλους τους συνομιλητές του να αναλάβουν τη νομική και ηθική ευθύνη και να σεβαστούν εφαρμόζοντας τους διεθνείς νόμους και τις συμφωνίες ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ζωή του άμαχου πληθυσμού, ενώ να λογοδοτήσουν και οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments