Άποψη

Υπόθεση Novaris: Η βλακεία είναι σκάνδαλο

Υπόθεση Novaris: Η βλακεία είναι σκάνδαλο
Η υπόθεση Novartis έκλεισε στην Αμερική και ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την ανάγνωση των κομμάτων για τη συγκεκριμένη είδηση. Καταλλήγει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική ευθύνη για ανικανότητα είναι όλη δική τους. Η βλακεία όμως σε κορυφαίες θέσεις εξουσίας είναι σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της Novartis και του αμερικανικού δημοσίου η Novartis AG καλείται να καταβάλλει συνολικά 345.000.000 $ για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα – Ν. Κορέα – Βιετνάμ. Τα 310.000.000 $ αφορούν τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis Hellas το υπόλοιπο πρόστιμο αφορά Ν. Κορέα – Βιετνάμ. Όπως επισημαίνουν νομικοί παράγοντες ο συμβιβασμός της Novartis έγινε δυνάμει του αμερικανικού νόμου Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), που θεσπίστηκε το 1977 για την τιμωρία «πληρωμών σε ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν βάσει του Ομοσπονδιακού νόμου FCPA για αθέμιτες πρακτικές εκτός ΗΠΑ.

Συμπερασματικά και απλά, η Novartis πλήρωσε 310 εκατομμύρια δολάρια για να πετύχει συμβιβασμό και να σταματήσει η δίωξη εναντίον της για τις παράνομες πληρωμές του παραρτήματός της σε Έλληνες αξιωματούχους. Εκεί σταματά η έρευνα ή η δημοσιοποίηση των στοιχείων της έρευνας. Γιατί φυσικά είναι τμήμα του συμβιβασμού ότι δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας περισσότερα στοιχεία προκειμένου να προστατευθεί από περαιτέρω ζημία η φήμη της εταιρείας που θα έχει και οικονομικό αντίκτυπο.

Από εκεί και μετά αρχίζουν οι διαφορετικές αναγνώσεις των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για απόφαση κόλαφο εναντίον εκείνων που δημιούργησαν την θεωρία της σκευωρίας στην παραπομπή τότε των πολιτικών προσώπων. Η ΝΔ πάλι θεωρεί ότι η ανακοίνωση ρίχνει τίτλους τέλους σε μία σκευωρία που είχε καταρρεύσει. Μιας και οι ελεγχόμενοι είναι οι παράγοντες της ΝΔ, θα εκλάβω σαν σωστή την δική της εκδοχή. Η ίδια όμως η ΝΔ στην ανακοίνωσή της λίγο πιο κάτω αναφέρει: “Το σκάνδαλο Novartis ως προς το ιατρικό σκέλος υπήρχε από την αρχή όπως υποστήριζε η ΝΔ”. Άρα σε κάθε περίπτωση σκάνδαλο υπάρχει και δεν ισχύει αυτό που φωνάζει ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Αντώνης Σαμαράς ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Ακολούθως, παρά την πονηρή διατύπωση της ΝΔ με τον συμβιβασμό η Novartis δεν πληρώνει τα 310 εκ. ευρώ “για το ιατρικό σκέλος” γενικώς και αορίστως, αλλά για την διαφθορά Ελλήνων αξιωματούχων.

Ο όρος “αξιωματούχοι” είναι αρκετά ευρύς, δεν σημαίνει κατ ανάγκη πολιτικά πρόσωπα, μπορεί να σημαίνει υψηλόβαθμους παράγοντες της εκτελεστικής λειτουργίας. Είναι ικανοποιημένη με αυτό η ΝΔ; Εν τέλει επιβεβαιώνεται το συμπέρασμα το οποίο από την αρχή σε αυτή την στήλη είχαμε διατυπώσει. Το σκάνδαλο σημαίνει διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι, υπουργοί, υφυπουργοί κλπ θα πρέπει να καταλήξουν: είτε ενέχονται άμεσα οπότε είναι απατεώνες, είτε είναι ανόητοι γιατί στον τομέα τους γινόταν πάρτυ με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων κι εκείνοι δεν καταλάβαιναν τίποτε. Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ευθύνη για ανικανότητα είναι όλη δική τους. Η βλακεία όμως σε κορυφαίες θέσεις εξουσίας είναι σκάνδαλο…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments