Κόσμος

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Αν η Αγία Σοφία γίνει τέμενος οι χριστιανοί θα στραφούν κατά του Ισλάμ

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Αν η Αγία Σοφία γίνει τέμενος οι χριστιανοί θα στραφούν κατά του Ισλάμ
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μόνο προβλήματα θα φέρει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος σύμφωνα με τον πατριάρχη.
Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μόνο προβλήματα θα φέρει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος σύμφωνα με τον πατριάρχη.

Στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας και τις προθέσεις της Αγκυρας να την μετατρέψει σε τέμενος , θέμα που απασχολεί τους πιστούς τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Το έτος 2016 απεστείλαμεν Γράμμα εις τον τότε διευθυντήν Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών.

Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου. Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Πατριάρχης

Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα.Έχουμε την προσδοκία ότι στο τέλος θα επικρατήσει η σύνεση και η λογική». Στη συνέχεια ο Πατριάρχης μίλησε για το θέμα της Αγίας Σοφίας και στα αγγλικά, καθώς στον Ιερό Ναό ήταν παρόντες και ξένοι δημοσιογράφοι. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει για το αν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 με την οποία είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Θυμίζουμε ότι τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι επιμένουν για την μετατροπή της Αγιάς Σοφίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που στη γειτονική χώρα γίνεται κουβέντα για κάτι τέτοιο, αλλά ποτέ ξανά δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ. Την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει αντιδράσει, ενώ το ίδιο ισχύει και για άλλους διεθνείς φορείς. Για παράδειγμα το στέιτ ντιπάρτμεντ έχει πάρει τη θέση της Ελλάδας τονίζοντας ότι η Αγιά Σοφιά είναι ένα πολιτιστικό μνημείο και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. Την ίδια στιγμή ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει να παίρνει στα σοβαρά τις συστάσεις και προσπαθεί να ολοκληρώσει το σχέδιο του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments