Ελλάδα

Αγίων Αναργύρων: Πανηγυρικός εορτασμός στη Θεσσαλονίκη

Αγίων Αναργύρων: Πανηγυρικός εορτασμός στη Θεσσαλονίκη
Αγίων Αναργύρων: Σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουλίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η εορτή των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Ακρόπολη Θεσσαλονίκης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 1η Ιουλίου, εψάλη ο Όρθρος και στη συνεχεία τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσ. Αρχιμ. Φωτίου Ζαρζαβατσάκη Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως, τον οποίο πλαισίωσε ο Προϊστάμενος του Ι. Ν. αρχιμ. Γρηγόριος Παπούλας καθώς και υπόλοιποι ιερείς και ένας εκ των διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τα ιερά αναλόγια

Τα ιερά αναλόγια διακόνησαν οι ιεροψάλτες του ναού κ.Βασίλειος Βασιλείου Πρωτοψάλτης και ο κ. Λουκάς Κασσιάρας Λαμπαδάριος. Ο π. Φωτιος στην ομιλία του μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ζωή και στα θαύματα που επιτελούν οι Άγιοι Ανάργυροι μέχρι και σήμερα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον λόγο έλαβε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Γρηγόριος για να ευχαριστήσει αρχικά τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο και στη συνέχεια όλους τους παρευρισκόμενους, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Φώτιο , τους υπόλοιπους ιερείς που με την παρουσία τους λάμπρυναν την πανήγυρη , τους ιεροψάλτες και στη συνέχεια όλους τους ευσεβείς χριστιανούς που παρευρέθηκαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις και είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα και την θαυματουργή εικόνα των Αγίων. Ανάμεσα στους πιστούς από νωρίς το πρωί παρέστη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ακούστε την ομιλία του πατρός Φωτίου Ζαρζαβατσάκη:

Οι Άγιοι Ανάργυροι

Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί και παρείχαν ιάσεις σε όλους δωρεάν, εξού και η ονομασία Ανάργυροι. Συνδύαζαν τη γνώση της ιατρικής με την αληθινή πίστη και φιλοσοφία της Εκκλησίας. Ως αντάλλαγμα ζητούσαν από τους θεραπευόμενους να δεχθούν και να ομολογήσουν την αληθινή πίστη στον εσταυρωμένο Ιησού Χριστό.

Κάποιοι όμως, από ζηλοφθονία, διέβαλαν τούς Αγίους ιατρούς στον αυτοκράτορα, ο οποίος προσπάθησε να τους μεταπείσει να αρνηθούν το Σωτήρα Χριστό. Εκείνοι όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την πίστη τους, αλλά με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος κατάφεραν να μεταπείσουν και να μεταστρέψουν τον ίδιο τον αυτοκράτορα, αφού και ο ίδιος δέχτηκε τις θεραπευτικές τους ικανότητες, με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος, όσο και οι παριστάμενοι να δεχθούν τον αληθινό φωτισμό και να ομολογήσουν πίστη στον Ιησού Χριστό.

Αργότερα, οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, έχοντας αποκτήσει μεγάλη δόξα και τιμή, φθονήθηκαν από τον ίδιο το δάσκαλο που τους είχε μάθει την ιατρική. Γι` αυτό το λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος, με το πρόσχημα να μαζέψουν βότανα για την παρασκευή φαρμάκων, και εκεί αφού τους επιτέθηκε με πέτρες, τους θανάτωσε.

Η παρρησία των Αγίων Αναργύρων, όπως και του σύγχρονου Αγίου Λουκά, επισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού, καθώς και του μάρτυρος Αγίου Κωνσταντίνου του νέου, ενώπιον της δόξης του Τριαδικού Θεού, είναι μεγάλη και θαυμαστή.

Ας προστρέχουμε όλοι οι πιστοί στη χάρη των Αγίων μας, ιδιαίτερα οι σύγχρονοι ιατροί μας, και εν γένει οι λειτουργοί της υγείας, για να λαμβάνουν θάρρος στο πολύτιμο έργο τους, προσφέροντας τις γνώσεις τους με σεβασμό, αγάπη, υπομονή και ανιδιοτέλεια προς τον κάθε πάσχοντα άνθρωπο. Ταυτόχρονα, και όλοι εμείς να τους ευχαριστούμε και να τους κατανοούμε, διότι και οι λειτουργοί της υγείας είναι άνθρωποι και όχι υπεράνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments