Διεθνή

Γαλλία Μεσόγειος: Αναστέλλει τη συμμετοχή της στις νατοϊκές επιχειρήσεις

Γαλλία Μεσόγειος: Αναστέλλει τη συμμετοχή της στις νατοϊκές επιχειρήσεις
Γαλλία Μεσόγειος: Την αναστολή της συμμετοχής της Γαλλίας στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Δεν θα συμμετέχει πια η Γαλλία στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Παρίσι, την ώρα που μαίνεται η σύγκρουση με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, το Παρίσι έστειλε επιστολή στο ΝΑΤΟ γνωστοποιώντας την απόφασή του. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η αναστολή της συμμετοχής στην επιχείρηση Περιφρούρησης της Θάλασσας θα είναι προσωρινή.

Επήλθε, μάλιστα, όπως εξήγησε, ως συνέχεια του πορίσματος των ερευνητών του ΝΑΤΟ για το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο, στις 10 Ιουνίου του 2020.

Ταυτόχρονα, το γαλλικό υπουργείο εξήγησε ότι η παραπάνω κίνηση συνδέεται με την «επιβεβαίωση των χωρών του ΝΑΤΟ στην τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη», το οποίο επιτηρείται από ναυτική δύναμη της ΕΕ. Σημειώνεται, πως το Παρίσι έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Άγκυρα ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, ενώ έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κυβέρνηση ως εμπόδιο για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Το χρονικό της σύγκρουσης Παρισιού – Άγκυρας:

Στις 17 Ιουνίου του 2020, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό υποστήριξε ότι γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το Παρίσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Από την πλευρά της, η Τουρκία διέψευσε τους γαλλικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους, για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό» είχε διαβεβαιώσει, μετά το περιστατικό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Μετά τα παραπάνω ακολούθησαν λεκτικά “πυρά” ανάμεσα στους Προέδρους Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντας εκατέρωθεν ευθύνες για την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Το πρωί της Τετάρτης 1 Ιουλίου, ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Ισμαήλ Χακί Μούσα, γνωστοποίησε ότι η Γαλλία ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από το ΝΑΤΟ για το περιστατικό, τα αποτελέσματα της οποίας, ωστόσο, δεν ευθυγραμμίζονταν με τους γαλλικούς ισχυρισμούς. «Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα με τη Γαλλία. Έχω την ενημέρωση ότι το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις» γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments