Διεθνή

Τουρκία Μεσόγειος: «Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί της Γαλλίας»

Τουρκία Μεσόγειος: «Ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί της Γαλλίας»
Τουρκία Μεσόγειος: Στην αντεπίθεση περνά η Τουρκία μετά τις γαλλικές καταγγελίες για τη δράση της στην Μεσόγειο.

Τις καταγγελίες της Γαλλίας περί προκλητικής δραστηριότητας της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο απέρριψε η Τουρκία. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «ανεδαφικούς ισχυρισμούς», διαψεύδοντας τις γαλλικές καταγγελίες για «επιθετική δράση τουρκικών φρεγατών εναντίον γαλλικού πολεμικού πλοίου». Σύμφωνα με το Παρίσι, οι τουρκικές ενέργειες έλαβαν χώρα εναντίον γαλλικού πλοίου, το οποίο συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο. Τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Μάλιστα, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για «μη αποδεκτές ενέργειες από μία σύμμαχο χώρα».

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε την κατηγορία αυτή, λέγοντας πως τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση και ως μέτρο ασφαλείας». «Καμία στιγμή το ραντάρ δεν άναψε τα φώτα» στο γαλλικό πλοίο, επέμεινε, προσθέτοντας πως το τελευταίο “δεν επιδίωξε να εγκαθιδρύσει επαφή με τις τουρκικές φρεγάτες”. «Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι αυτό το συμβάν εξελίχθηκε με τρόπο αντίθετο προς το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας», συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία κοινοποίησε εικόνες του συμβάντος στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται, πως χτες, Τετάρτη 17 Ιουνίου, αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας κατήγγειλε την παρενόχληση γαλλικού πολεμικού σκάφους από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, υπογραμμίζοντας πως «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να κρύψει το κεφάλι στην άμμο όσον αφορά την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της». Αναλυτικότερα, ο Γάλλος δήλωσε πως “η απόφαση της Τουρκίας να στείλει και άλλα όπλα και Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη δεν συμβάλλει καθόλου στην επίτευξη της ειρήνης και στην πραγματικότητα ωθεί τη Ρωσία να αυξήσει την εμπλοκή της”. Παράλληλα, κατηγόρησε το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ότι χρησιμοποίησε τα σήματα κλήσης του ΝΑΤΟ κατά τη συνοδεία τουρκικών πλοίων που θεωρούνται ύποπτα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ,προκειμένου να παραδώσουν όπλα στη Λιβύη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε μια περίπτωση κατά την οποία, όπως εξήγησε, τουρκικά πολεμικά πλοία ενήργησαν επιθετικά προς ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ που ήλεγχε αν το τουρκικό πλοίο Cirkin μετέφερε λαθραία όπλα στη Λιβύη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments