Διεθνή

Βόρεια Μακεδονία εκλογές: Στη σκιά της επιδημίας η αναμέτρηση

Βόρεια Μακεδονία εκλογές: Στη σκιά της επιδημίας η αναμέτρηση
Βόρεια Μακεδονία εκλογές: Οι προβλέψεις δεν δίνουν νικητή- Στη σκιά της εξάπλωσης του κορωνοϊού καλούνται οι ψηφοφόροι να αποφασίσουν- Δυο εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας.

Στη σκιά της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Κανένας αυτήν τη στιγμή, ούτε ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ ούτε ο βασικός του αντίπαλος Χρίστιαν Μίτσκοσκι που εκφράζει την εθνικιστική δεξιά, δεν φαίνεται να έχει το προβάδισμα. Σύμφωνα με το Flash.gr την εκλογική μάχη έχει επισκιάσει η υγειονομική κρίση. Στη γειτονική χώρα τα κρούσματα καθημερινά δεν πέφτουν κάτω από 100, ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει στους 362 σε πληθυσμό 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι εκλογές είναι «μουγκές»

Ένας από τους λόγους που κάνουν τις εκλογές κρίσιμες είναι κατά πόσο το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις εθνοτικές αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις οι δύο αντίπαλοι εμφανίζονται νικητές. Αλλά και πάλι κανείς δεν εγγυάται την εγκυρότητα των συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων διότι καταγράφουν τεράστιο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου που φθάνει έως 30%.

Ακόμα και η εκλογική συμπεριφορά του Αλβανικού στοιχείου, που είναι κρίσιμο για την έκβαση της εκλογικής μάχης, παραμένει ασαφής. Πάντως  εάν δεν υπάρξει 40% συμμετοχή στις εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες. Μέχρι τότε χρέη προέδρου θα αναλάβει ο Αλβανός Τ. Τζαφέρι.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας το βασικό επιχείρημα του Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ δίνει τη μάχη προβάλλοντας δύο σημαντικά επιτεύγματα: την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα των ενταξιακών διαδικασιών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. η οποία είναι απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αναμένουμε σαρωτική νίκη στις εκλογές και πλειοψηφία άνω των 61 εδρών», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο κρατικό MTV, απαιτώντας από τον αντίπαλό του Χρίστιαν Μίτσκοσι να απαντήσει στους πολίτες αν θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση εκλογές του.

Αλλά και η αυτοπεποίθηση του Ζόραν Ζάεφ πολύ πιθανό να είναι απλά προεκλογικός τόνος, καθώς είναι δύσκολο ακόμη και με την στήριξη των Αλβανών να εξασφαλίσει και πάλι ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείται για μια ακόμη αλλαγή του Συντάγματος.

Ο Μίτσκοσκι επιμένει στα ζητήματα διαφθοράς

Από τη μεριά του ο Χρίστιοαν Μίτσκοσκι εστιάζει την προεκλογική του επιχειρηματολογία σε ζητήματα διαφθοράς, στην οικονομική κρίση αποδίδοντας ευθύνες στην πολιτική της κυβέρνησης και στην πανδημία που πλήττει τη χώρα ρίχνοντας ευθύνες στην κακή διαχείριση αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την επομένη ημέρα, Τρίτη. Τις ημέρες αυτές θα ψηφίσουν 3.500 ασθενείς που νοσηλεύονται και άτομα που είναι καραντίνα, αλλά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις εκλογές. Τις ημέρες αυτές θα ψηφίσουν επίσης και άλλα 3.138 άτομα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία για άλλου είδους παθήσεις. Την Τετάρτη δε, θα διεξαχθούν οι εκλογές για το σύνολο του πληθυσμού, με άνοιγμα της κάλπης στις 7 το πρωί και λήξη στις 9 το βράδυ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments