Ελλάδα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Να σταματήσουν οι εξώσεις προσφύγων»

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Να σταματήσουν οι εξώσεις προσφύγων»
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Καλούν την κυβέρνηση και την ΕΕ να δώσουν λύση στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν 11000 πρόσφυγες στη χώρα μας που δικαιούνται διεθνούς προστασίας - «Να μην μείνουν άστεγοι στις πλατείες ευάλωτοι πληθυσμοί»

Οι εικόνες προσφύγων, γυναικών και παιδιών, που κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας είναι αποτέλεσμα των εξώσεων από τα καμπ που έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης 11.οοο πρόσφυγες πρέπει να εγκαταλείψουν τις δομές που διαμένουν και να αναζητήσουν στέγη αλλού. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς στους περισσότερους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα στο άσυλο από το ελληνικό κράτος.

Σύμφωνα με την καταγγελία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποσυμφορήσει τις δομές των νησιών έχει ξεκινήσει μαζικές εξώσεις σε ευάλωτους πληθυσμούς χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για το που θα πάνε. Μετά την πρώτη εμφάνιση προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας πριν περίπου από ένα μήνα, το θέμα είχε έρθει και στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, το οποίο και κάλεσε την πολιτεία να βρει και να διαθέσει χώρους στέγασης για τους πρόσφυγες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι πολλοί από τους 11.000 είναι επιζώντες σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες ασθένειες.

«Έχουμε ασθενείς με σοβαρά ιατρικά προβλήματα που έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ γυναίκες σε προχωρημένο στάδιο εγκυμοσύνης κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας», τονίζει ο Γιώργος Καραγιάννης, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε Αθήνα και Σάμο. «Εν μέσω μιας πανδημίας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προστατεύουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο λόγω COVID-19, να μην τους πετάνε στον δρόμο και να μην τους αφήνουν χωρίς προστασία, στέγη ή πρόσβαση σε βασική υγειονομική περίθαλψη».

Τον Ιούνιο, μία ασθενής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση πέθανε από ανακοπή λίγο αφότου απειλήθηκε με έξωση και την απομάκρυναν από το κατάλυμά της.

«Η ασθενής μας που πέθανε ήταν παραπληγική και είχε πολλά σοβαρά ιατρικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα, ωστόσο είχε απειληθεί με έξωση πολλές φορές», προσθέτει ο Γιώργος Καραγιάννης. «Υπό τον φόβο της απώλειας του σπιτιού της, η οικογένειά της τη μετέφερε στον καταυλισμό του Σχιστού, όπου ο γιος της διέμενε σε ένα κοντέινερ με άλλα 12 άτομα. Δύο ημέρες αργότερα υπέστη ανακοπή και πέθανε».

«Η περίπτωση της γυναίκας που πέθανε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

«Η περίπτωση της γυναίκας που πέθανε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», τονίζει ο Βαγγέλης Ορφανουδάκης, αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε Αθήνα και Σάμο. «Έχουμε ασθενείς με καρκίνο, επιζώντες βασανιστηρίων, μόνες μητέρες με χρόνιες παθήσεις και γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη που ουσιαστικά αναγκάζονται να κοιμηθούν στον δρόμο, χωρίς καμία άλλη υποστήριξη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 που άρχισαν να φθάνουν μαζικά πρόσφυγες στην Ελλάδα και ένα μέρος αυτών έμεινε σε δομές της χώρας κάνοντας όλες τις νόμιμες ενέργειες για να πάρει πολιτικό άσυλο, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την ένταξή τους στην κοινωνία, όπως προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής, προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης κλπ.

Τον φετινό Ιούνιο, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεσμεύτηκε να μειώσει τις δαπάνες για το πρόγραμμα στέγασης για τους αιτούντες άσυλο έως και 30%. Εν τω μεταξύ, τον Φεβρουάριο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε κονδύλια της ΕΕ για τη διεύρυνση του προγράμματος στέγασης στην ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διατεθεί καμία επιπλέον δομή στέγασης, αναφέρει η ανακοίνωση των Γιατρών χωρίς σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν επειγόντως την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΕ και όλους τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην παροχή στέγασης να βρουν άμεσες λύσεις για τη στέγαση όλων αυτών των προσφύγων που κοιμούνται τώρα στους δρόμους της Αθήνας και να σταματήσουν τις εξώσεις των προσφύγων μέχρις ότου αρθούν όλα τα διοικητικά εμπόδια για την ενσωμάτωση και την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments