Διεθνή

Αγιά Σοφιά: Οι οδηγίες της ανώτατης θρησκευτικής επιτροπής της Τουρκίας για τις αγιογραφίες

Αγιά Σοφιά: Οι οδηγίες της ανώτατης θρησκευτικής επιτροπής της Τουρκίας για τις αγιογραφίες
Αγιά Σοφιά: Να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές οι αγιογραφίες, κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων, ζητά η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της γειτονικής χώρας.

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Μάλιστα, η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet) εξέδωσε σήμερα, Τρίτη 14 Ιουλίου, οδηγίες, οι οποίες αφορούν τις αγιογραφίες. Σε αυτή το συγκεκριμένο θρησκευτικό όργανο ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα». Επίσης, η Diyanet υποστηρίζει ότι “δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής”.

«Η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά» υπογραμμίζει.

Ήδη από το Σάββατο 11 Ιουλίου η τουρκική εφημερίδα “Hurriyet” σε ρεπορτάζ της είχε αποκαλύψει ότι το σχέδιο των Τούρκων είναι να τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες, οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν κόκκινα χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες. Υπενθυμίζεται, πως ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, ανακοίνωσε πως από τις 24 Ιουλίου, οπότε θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, η Αγά Σοφιά θα είναι ένα κανονικό τζαμί όπου θα προσεύχονται οι πιστοί πέντε φορές την ημέρα όπως συμβαίνει σε όλα τα τζαμιά.

«Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθόδοξων»:

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος ξεπέρασε κάθε όριο. Παραχαράσσοντας την ιστορία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε μέλη του κόμματός του (ΑΚΡ) ότι «ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθόδοξων». «Την Αγία Σοφία μπορούν να την επισκεφθούν όλοι όπως και το τζαμί του Σουλτάναχμετ και το τζαμί Σουλεϊμάνιγιε. Ο Μωάμεθ ήταν ο ηγέτης και των Ορθόδοξων. Έχουμε ορθόδοξη εκκλησία. Η Αγιά Σοφιά ήταν ήδη τζαμί, μετατράπηκε σε μουσείο και τώρα έγινε ξανά τζαμί» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και ξεκαθάρισε ότι «το ιστορικό κτήριο θα διατηρηθεί».

Τέλος, απαντώντας σε βουλευτές που τον κάλεσαν να είναι «παρών» στην προσευχή της 24ης Ιουλίου ο κ. Ερντογάν είπε «δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοια πρόσκληση. Το κάλεσμα για προσευχή είναι μια πρόσκληση για όλους. Θα είμαστε όλοι εκεί μαζί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments