Κόσμος

Πείνα παγκοσμίως: Ένας στους εννιά ανθρώπους υποσιτίζονται – Ο κορωνοϊός χειροτερεύει την κατάσταση

Πείνα παγκοσμίως: Ένας στους εννιά ανθρώπους υποσιτίζονται – Ο κορωνοϊός χειροτερεύει την κατάσταση
Πείνα παγκοσμίως: Είναι τραγικό, αλλά πραγματικό. Ένας στους εννιά ανθρώπους στον πλανήτη μας, υποσιτίζεται. Η πανδημία του κορωνοϊού χειροτερεύει την κατάσταση.

Σύμφωνα με ετήσια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ένας στους εννιά ανθρώπους πάνω στη Γη, υποσιτίζεται. Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε χρόνιο υποσιτισμό και δίνουν την εικόνα από την περασμένη χρονιά, το 2019. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, το νούμερο φέτος θα είναι μεγαλύτερο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η πείνα έπληττε πέρυσι σχεδόν 690 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 8,9% του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως αναφέρει η έκθεση της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), που συντάχτηκε με τη συνδρομή του Διεθνούς Ταμείου Γεωργικής Ανάπτυξης, της Unicef, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δηλαδή 10 εκατομμύρια άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με το 2018, και 60 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2014.

«Αν η τάση συνεχιστεί, εκτιμάται ότι μέχρι το 2030, αυτός ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 840 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό σημαίνει σαφώς ότι ο στόχος (εξάλειψης της πείνας έως το 2030 που ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 2015) είναι εκτός τροχιάς υλοποίησης», εκτίμησε ο Τιμπό Μεγιάντ, αναλυτής πολιτικής στον FAO.

Κινδυνεύουν με υποσιτισμό 83 με 132 εκατομμύρια άνθρωποι

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αυτό χωρίς να υπολογιστεί το υγειονομικό και οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία της Covid-19, που επιφέρει διαδοχικές απώλειες εισοδήματος, αυξάνει τις τιμές των τροφίμων, διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και πάει λέγοντας.  Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, η παγκόσμια ύφεση που οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού κινδυνεύει να οδηγήσει στην πείνα άλλα 83 με 132 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Πρόκειται για υποθέσεις ακόμη μάλλον επιφυλακτικές, η κατάσταση είναι σε πλήρη εξέλιξη», αναφέρει ο Μεγιάντ. Η εκτίμηση του υποσιτισμού στον κόσμο είναι σε μεγάλο βαθμό κατώτερη αυτής προηγούμενων εκθέσεων: η περυσινή έκθεση έκανε λόγο για περισσότερα από 820 εκατομμύρια ανθρώπους που λιμοκτονούσαν. Ωστόσο τα στοιχεία δεν μπορούν να συγκριθούν: η ενσωμάτωση δεδομένων προσφάτως προσβάσιμων –κυρίως προερχόμενων από έρευνες που διεξήχθησαν στην Κίνα, στα νοικοκυριά της χώρας– οδήγησε στην αναθεώρηση όλων των εκτιμήσεων από το 2000.

«Δεν πρόκειται για μια μείωση (εννοεί του αριθμού των ανθρώπων που υποφέρουν από υποσιτισμό), αλλά για μια αναθεώρηση. Όλα υπολογίστηκαν εκ νέου στη βάση αυτών των νέων στοιχείων», τόνισε ο Τιμπό Μεγιάντ. Πρόσθεσε ακόμα ότι:  «Καθώς η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αυτή η επικαιροποίηση έχει σημαντικές συνέπειες στα συνολικά αριθμητικά στοιχεία». Ο αναλυτής του FAO αναφέρει ότι: «Παρότι ο αριθμός είναι χαμηλότερος» η διαπίστωση μιας αύξησης του υποσιτισμού από το 2014 «επιβεβαιώνεται».

Η έκθεση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που είναι φανερό με γυμνό μάτι. Παρόλο που παράγονται προϊόντα σε ποσότητες που δεν είχαν παραχθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν της ανθρωπότητας, οι άνθρωποι που πεινούν είναι ολοένα και περισσότεροι. Για να ανατραπεί αυτή η δραματική κατάσταση, χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments