Πολιτική

Νίκος Αναστασιάδης Αθήνα: Συναντήσεις με Μητσοτάκη, Τσίπρα, Σακελλαροπούλου

Νίκος Αναστασιάδης Αθήνα: Συναντήσεις με Μητσοτάκη, Τσίπρα, Σακελλαροπούλου
Νίκος Αναστασιάδης Αθήνα: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντιέται σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αλέξη Τσίπρα στο φόντο της νέας έντασης με την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό με φόντο τη νέα ένταση με την Τουρκία και ενόψει των επόμενων διπλωματικών κινήσεων που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Εκτός από τον πρωθυπουργό ο κ. Αναστασιάδης θα έχει σειρά σημαντικών συναντήσεων στην ελληνική πρωτεύουσα.

Συγκεκριμένα, στις 10:15 ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την πρώτη από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της.

Στις 11:00 θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά η κυπριακή αποστολή θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι οι επαφές πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των Βρυξελλών, στο τραπέζι θα τεθούν τα συμπεράσματα αυτού, οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του. Επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, ενώ θα υπάρξει συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στις 18:00, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Κύπριος πρέσβης στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Ο κ. Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ η Ελλάδα πρότεινε κυρώσεις για την Άγκυρα τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει σκοπό να επαναφέρει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες υπάρχουν σκέψεις ακόμη και να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ή να μπει «φρένο» στην προενταξιακή χρηματοδότηση και «μπλόκο» στη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία συνεπάγεται δασμούς. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να σταματήσει η χρηματοδότηση έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας επικαλέστηκε στις Βρυξέλλες το άρθρο 42 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο αναφέρεται στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία κράτος – μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη – μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου, για γεωτρήσεις και παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τότε η Ελλάδα δεν θ’ αντιδράσει απλώς για να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα, αλλά θα ζητήσει και τη συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments