Πολιτική

Τριμερής συνάντηση: Όλο το παρασκήνιο – Τι έγινε μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας – Γερμανίας

Τριμερής συνάντηση: Όλο το παρασκήνιο – Τι έγινε μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας – Γερμανίας
Τριμερής συνάντηση: Τι συζητήθηκε μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο. Η Μέρκελ επιθυμεί αποκλιμάκωση, ο Τσαβούσογλου κόβει τους διαύλους επικοινωνίας.

Την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας που έγινε χθες με πρωτοβουλία του Βερολίνου, γνωστοποίησε στα ΜΜΕ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου. Η Γερμανία επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο η κίνηση του Τούρκου υπουργού μάλλον τινάζει τις συζητήσεις στον αέρα. Η συνάντηση αυτή προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει ενημέρωση και να δηλώνει ότι είναι απαράδεκτο να γνωστοποιείται ένα τέτοιο γεγονός από την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Flash.gr η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή που αναδεικνύεται σε κομβικό πρόσωπο καθώς είχε κάνει και τις επαφές για την τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη Ερντογάν προ τριών εβδομάδων, βρέθηκε στις Βρυξέλλες για την προεργασία της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, όταν σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές δέχθηκε τηλεφώνημα από τον σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ο οποίος την κάλεσε σε κοινή συνάντηση με τον Εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Μόλις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν πάντα, ακόμη και σε περιόδους κρίσης, ιδίως όταν αυτή η κρίση κινδυνεύει να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Άρα, είναι άλλο πράγμα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και άλλο να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή να καταδικάζουμε προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές που είδαμε τις τελευταίες μέρες με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί».

Να τα συμβιβάσει θέλει η  Γερμανία

Η Γερμανία θέλει να πέσουν οι τόνοι καθώς υπάρχουν μία σειρά ανοιχτά θέματα με την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, με το προσφυγικό, με την ένταση στην Μέση Ανατολή και δεν επιθυμεί νέα ένταση στο Αιγαίο. Η κ. Σουρανή  προσήλθε στη συνάντηση και σύμφωνα με τις διαρροές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι, αρκεί η Τουρκία να δώσει έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

svg%3E

Τόνισε δε η κ. Σουρανή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πως το μοναδικό ζήτημα που μπορεί να μπει στο τραπέζι είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών. Καθ΄όλη τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χέκερ με συνεχείς παραινέσεις τόνιζε την ανάγκη συνεννόησης και διευθέτησης των διαφορών.

Αυτές όμως από ότι φαίνεται δεν βρήκαν γόνιμο έδαφος από την τουρκική πλευρά, όπως αποδείχτηκε χθες το απόγευμα με τον κ. Τσαβούσογλου να «καίει» την συνάντηση δημοσιοποιώντας την. Κι αυτό γιατί λίγες ώρες νωρίτερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφασίστηκε ένα προσχέδιο σκληρών ευρωπαϊκών κυρώσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικότητας.

Ο Τσαβούσογλου «έκαψε» τη συνάντηση

Ο κ. Τσαβούσογλου θέλησε να δείξει ότι παρότι η Τουρκική πλευρά προσήλθε σε διάλογο, οι Ευρωπαίοι προχωρούν σε κυρώσεις. Ο κ. Νίκος Δένδιας που φέρεται να ήταν γνώστης όλων των βημάτων της κ. Σουρανή δήλωσε στο Star «Αν η Τουρκία θέλει αυτό να εμφανίσει  (την τριμερή) ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω».

Ενημέρωση για την τριμερή ζητούν ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Δύο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία. Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό. Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ». Κύκλοι της αντιπολίτευσης θεωρούν φιάσκο την πρωτοβουλία που δείχνει ότι υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση όπως συμβαίνει σε πολλά ζητήματα με το επιτελικό κράτος.

«Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την Τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο», προσθέτει το ΚΙΝΑΛ σε σχόλιο του γραφείου Τύπου και επισημαίνει: «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά. Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments