Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τον Σεπτέμβριο θα συζητηθούν οι στρατηγικές σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τον Σεπτέμβριο θα συζητηθούν οι στρατηγικές σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σε Ειδική Σύνοδο που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο θα συζητηθούν οι στρατηγικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Μετά από πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι στρατηγικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας θα συζητηθούν σε ειδική Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Την πρόταση αποδέχθηκαν ομόφωνα οι 27 ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην ειδική αυτή Σύνοδο θα συζητηθεί η σχέση ΕΕ και Τουρκίας, μετά τις τουρκικές κινήσεις σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Θυμίζουμε ότι σήμερα, με την έναρξη της Συνόδου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης είχαν θέσει επί τάπητος το θέμα της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών – μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο, ενώ τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Συλλογικά πρέπει να απαντά η ΕΕ κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, στο tweet που ανάρτησε ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Σύμφωνα και με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

H συζήτηση του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών θα είναι εξαιρετικά σημαντική αφού το θέμα αποκτάει μεγαλύτερη διάσταση με την κουβέντα να φτάνει στο ανώτερο επίπεδο, τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχέση με την παρούσα Σύνοδο που κεντρικό θέμα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε χαρακτηριστικά όταν έφτασε στην πρώτη με φυσική παρουσία Σύνοδο Κορυφής, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments