Πολιτική

Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία [vid]

Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία [vid]
Μητσοτάκης Σύνοδος Κορυφής: Σε δηλώσεις προέβη ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν έφτασε στην πρώτη με φυσική παρουσία Σύνοδο Κορυφής, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε χαρακτηριστικά όταν έφτασε στην πρώτη με φυσική παρουσία Σύνοδο Κορυφής, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς», ανέφερε συγκεκριμένα ο κος Μητσοτάκης.

Μια κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής σε τεταμένη ατμόσφαιρα

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ συναντώνται σήμερα Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες για μια Σύνοδο Κορυφής σε τεταμένη ατμόσφαιρα, κρίσιμη για την ανάκαμψη της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου που πλήττεται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι διαπραγματεύσεις προαναγγέλλονται μακροσκελείς και δύσκολες και αυτή η έκτακτη διήμερη, ίσως και τριήμερη, Σύνοδος Κορυφής, η πρώτη από τον Φεβρουάριο με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, μπορεί να μην είναι η τελευταία.

Μερικοί από τους πρωταγωνιστές είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η Γερμανία προεδρεύει της Ένωσης από την 1η Ιουλίου και θα προσπαθήσει να πείσει τους ομολόγους της ότι επείγει να υιοθετηθεί το μαζικό σχέδιο αρωγής 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα 500 δισεκατομμύρια από τα οποία θα είναι επιχορηγήσεις οι οποίες δεν θα επιστραφούν από τα κράτη που θα τις λάβουν.

Από την άλλη, μετά την αποχώρηση των Βρετανών, ο Ολλανδός πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο ηγέτης των λεγόμενων «οικονόμων» χωρών (η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό η Φινλανδία). Μολονότι δεν αμφισβητούν το ότι πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη, διατύπωσαν πολλές αντιρρήσεις για τις προβλέψεις του σχεδίου στήριξης. Παράλληλα, αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι ένα τεστ για τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρώτο μεσολαβητή αυτής της συνάντησης. Τον Φεβρουάριο επικρίθηκε ότι δεν κατάφερε να διχάσει τους «οικονόμους» ώστε να τους αποσπάσει μια συμφωνία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments