Πολιτική

Νίκος Δένδιας: «Επιθυμούμε δίπλα μας μια Τουρκία ευημερούσα»

Νίκος Δένδιας: «Επιθυμούμε δίπλα μας μια Τουρκία ευημερούσα»
Νίκος Δένδιας: Στην προκλητική στάση που ακολουθεί η Τουρκία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών. Τι τόνισε για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Άγκυρας.

Την άποψη ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης εξέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε. Συγχρόνως, τόνισε ότι η Ελλάδα θα ήθελε δίπλα της μια Τουρκία ευημερούσα και παράλληλα απεύχεται μια ενδεχόμενη κλιμάκωση. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας μιλώντας στην εφημερίδα Real News, είπε ότι η Τουρκία αποτελεί έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης και έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κλιμακούμενη επιθετικότητα της γείτονος και πλήρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς της. Αυτές οι «κατάφωρες παραβιάσεις» ξεκινούν σύμφωνα με τον υπουργό από την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μέχρι την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την αλλοίωση του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

«Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα θωρακίζεται με μεθοδικότητα, νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, ενισχύοντας τις συμμαχίες της στην ευρύτερη περιοχή από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο», επεσήμανε στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών. Ακόμη, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων του συνόλου της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης σε βάρος της Τουρκίας. «Η Ελλάδα το απεύχεται. Επιθυμούμε δίπλα μας μια Τουρκία ευημερούσα. Η υπεράσπιση, όμως, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι προς διαπραγμάτευση, είναι η συνταγματική μας επιταγή», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Στην Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν:

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη σημερινή ημέρα βρέθηκε στην Αγιά Σοφιά και επιθεώρησε τις εργασίες και τις προετοιμασίες για την πρώτη προσευχή που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου, στην οποία θα παρευρεθούν περίπου 1000 με 1.500 προσκεκλημένοι. Ο Τούρκος Πρόεδρος ανάρτησε φωτογραφίες στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να σχολιιάζουν ότι ο “σουλτάνος” έκανε… χαμό στα social media με την ανάρτηση του.

Ο Ερντογάν μπήκε στην Αγιά Σοφιά φορώντας μάσκα, και συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ νουρί Ερσόι, και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αλί Ερμπάς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στόχος είναι με την μέθοδο της συσκότισης να καλυφθούν όλες οι αγιογραφίες και τα υψηλής αισθητικής ψηφιδωτά που βρίσκονται μέσα στους τρούλους και τα ψηλά σημεία του ναού.

Ωστόσο,φώτα και προβολείς που άλλοτε αναδείκνυαν το μέγιστο του κάλλους θα σταματήσουν να λειτουργούν, ενώ άλλα θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα στραφούν προς το μαρμάρινο δάπεδο, το οποίο θα καλυφθεί με χαλί που θα ξεπερνά τα 14χιλ τ.μ. Ουσιαστικά οι ειδικοί θεωρούν πως το μυστικό της επιτυχίας τους θα κρύβεται στον φωτισμό του χώρου, καθώς αυτό που επιθυμούν περισσότερο απ’ όλα είναι με τεχνητό τρόπο να αφαιρέσουν μέρος από το ύψος του ναού, ώστε μπαίνοντας το βλέμμα να μην είναι ερευνητικό, αλλά να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments