Κόσμος

Κορωνοϊός εμβόλιο της Οξφόρδης: Ένα εκατομμύριο δόσεις άμεσα – Τι διευκρινίζει η εταιρεία AstraZeneca

Κορωνοϊός εμβόλιο της Οξφόρδης: Ένα εκατομμύριο δόσεις άμεσα – Τι διευκρινίζει η εταιρεία AstraZeneca
Κορωνοϊός εμβόλιο της Οξφόρδης: Μεγάλες ελπίδες έχει δημιουργήσει η ανακοίνωση από το φημισμένο Πανεπιστήμιο. Τι διευκρίνισε η εταιρεία AstraZeneca.

Είναι από τις ειδήσεις της ημέρας, ενώ αν ισχύει ότι υποστηρίζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μπορούμε να μιλάμε για την είδηση της χρονιάς του κορωνοϊού. Το διάσημο βρετανικό Πανεπιστήμιο χαρακτηρίζει ασφαλές για τον οργανισμό το εμβόλιο που έχει παραχθεί κατά του φονικού ιού.

Σύμφωνα με το BBC, το εμβόλιο που παρασκευάστηκε από το φημισμένο Πανεπιστήμιο είναι ανεκτό από τον οργανισμό. Οι δοκιμές που έγιναν σε 1.077 ανθρώπους, έδειξαν ότι το εμβόλιο οδήγησε στην δημιουργία αντισωμάτων και λευκών κυττάρων που καταπολεμούν τον κορωνοϊό.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα χαρακτηρίζονται ελπιδοφόρα, αλλά σίγουρα είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν είναι αρκετό το συγκεκριμένο εμβόλιο για να προστατεύσει τον οργανισμό και για τον λόγο αυτό γίνονται κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Όπως έγινε γνωστό, η Βρετανία έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο τρόπος δράσης του εμβολίου

Το εμβόλιο με την ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 παρασκευάζεται με ταχύτητες που δεν έχουν ξανασυναντήσει οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Αποτελείται από έναν γενετικά σχεδιασμένο ιό ο οποίος προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Φυσικά έχει υποστεί μεγάλες παραλλαγές έτσι ώστε να μην προκαλέσει μολύνσεις στους ανθρώπους, ενώ συμπεριφέρεται όπως ο κορωνοϊός.

Οι επιστήμονες το έκαναν αυτό μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες της πρωτεΐνης του κορωνοϊού που είναι και το κρίσιμο «εργαλείο» για να εισβάλλει ο ιός στα κύτταρά μας. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορωνοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πως να του επιτίθεται.

Στο ερώτημα αν είναι ασφαλές οι επιστήμονες λένε ότι είναι αλλά έχει παρενέργειες (όπως συμβαίνει, βέβαια, με πολλά από τα εμβόλια). Το 70% των ανθρώπων στους οποίους χορηγήθηκε παρουσίασαν πυρετό ή πονοκέφαλο τα οποία αντιμετωπίστηκαν με την χορήγηση παρακεταμόλης.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ταυτόχρονα, γίνεται γνωστό ότι η παραγωγή ενός εκατομμυρίου και πλέον δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του Covid – 19 θα είναι δυνατή έως τον Σεπτέμβριο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραγωγή του εμβολίου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα μπορεί να ολοκληρωθούν οι δοκιμές τελικού σταδίου, όπως δήλωσε ερευνητής.

«Μπορεί να παρασκευαστούν ένα εκατομμύριο δόσεις έως τον Σεπτέμβριο: αυτό μοιάζει με μια εν πολλοίς συντηρητική εκτίμηση, λαμβάνοντας υπόψη την κλίμακα του τι συμβαίνει», δήλωσε ο Άντριαν Χιλ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αναφερόμενος στην ικανότητα παραγωγής του εταίρου, της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca.

«Σίγουρα θα υπάρχουν ένα εκατομμύριο δόσεις γύρω στον Σεπτέμβριο. Αυτό που είναι λιγότερο προβλέψιμο από το μέγεθος της παραγωγής είναι πόσο συχνά θα εμφανίζονται κρούσματα της ασθένειας, συνεπώς πότε θα υπάρξει ένα τέλος». Ο συγκεκριμένος πρόσθεσε ότι πιθανόν οι δόσεις του εμβολίου να είναι διαθέσιμες έως το τέλος του έτους.

Η ανακοίνωση της AstraZeneca

Η AstraZeneca σκοπεύει να εξετάσει δύο υψηλές δόσεις του πειραματικού της εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού στις δοκιμές τελικού σταδίου παρά να εστιάσει στην έγκριση για μονές ή χαμηλότερες δόσεις του εμβολίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ‘Ερευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της εταιρίας.

«Τώρα, το ασφαλές είναι να πάμε με δύο δόσεις, και τότε θα αρχίσουμε να διερευνούμε τις μονές δόσεις ή τις χαμηλότερες δόσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης της AstraZeneca στον τομέα των Βιοφαρμάκων.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments