Τεχνολογία

Απίθανο από που προέρχεται η ονομασία «Bluetooth»

Απίθανο από που προέρχεται η ονομασία «Bluetooth»
Bluetooth: Η ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την ονομασία της τεχνολογικής ανακάλυψης, που έχει τις ρίζες της πίσω στον χρόνο.

Η «ανακάλυψη» του Bluetooth και η μαζική εφαρμογή του μέσω τον κινητών τηλεφώνων μπορεί να μην μας κάνουν να σκεφτούμε για ποιο λόγο ένας τεχνολογικός όρος έχει αυτό το ιδιαίτερο όνομα. Bluetooth δηλαδή μπλε δόντι είναι μια ασυνήθιστη ονομασία και φαινομενικά άσχετη με τις λειτουργίες και τον σκοπό της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Ωστόσο υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τον όρο «Bluetooth» και πρέπει να γυρίσουμε σε περασμένες εποχές για να βρούμε τις ρίζες της προέλευσης του ιδιαίτερου ονόματος. Συγκεκριμένα στην εποχή των Βίκινγκς.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχής. Όπως αναφέρει το newmoney.gr το 1996, μια σειρά από εταιρείες – η Intel, η Ericsson, η Nokia και αργότερα η IBM – έψαχναν τον τρόπο να τυποποιήσουν μια τεχνολογία ραδιοζεύξης μικρής εμβέλειας. Κάθε εταιρεία είχε αναπτύξει τη δική της τεχνολογία, αλλά όλα τα ονόματα που σκέφτονταν ήταν ακατάλληλα. Τότε ένας Σκανδιναβός βασιλιάς του Μεσαίωνα έδωσε τη λύση!

Ο βασιλιάς Blatand

Ο βασιλιάς Harald Gormsson είναι διάσημος για την διακυβέρνηση της Δανίας και στη συνέχεια και της Νορβηγίας μεταξύ 940 και 986, καθώς και την ένωση της Σκανδιναβίας. Όπως πολλοί ηγεμόνες του Μεσαίωνα, είχε επίσης ένα ψευδώνυμο: Blatonn στα Νορβηγικά ή Blatand στη δανική γλώσσα. Αυτό σημαίνει Bluetooth.

Η ακριβής προέλευση του ψευδώνυμου είναι προς συζήτηση, αλλά πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ο βασιλιάς Harald ονομαζόταν Bluetooth επειδή είχε ένα εμφανές χαλασμένο δόντι που φαινόταν μαύρο και μπλε!

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το πεδίο της ασύρματης επικοινωνίας χρειαζόταν κάποια συνένωση. Πολλές εταιρείες είχαν αναπτύξει ανταγωνιστικά, μη συμβατά πρότυπα, κάτι το οποίο δυσκόλευε την ανάπτυξη της ασύρματης επικοινωνίας. Τότε ο μηχανικός της Intel Jim Kardach ανέλαβε το ρόλο του μεσολαβητή ώστε να ενώσει τις διάφορες εταιρείες για την ανάπτυξη ενός προτύπου συνδεσιμότητας χαμηλής ισχύος και μικρής εμβέλειας. Ο μηχανικός της Ericsson Sven Mattisson ήταν επίσης στο πλευρό του.

Ο Βίκινγκ βασιλιάς σύμβολο συνένωσης

Έχοντας μια συνομιλία σχετικά με την ιστορία, o Mattisson είπε στον Kardach ότι είχε μόλις διαβάσει ένα βιβλίο σχετικά με τα ταξίδια των Δανών πολεμιστών υπό τη βασιλεία του βασιλιά Harald «Bluetooth» Gormsson. Αργότερα, ο Kardach διάβασε το The Vikings του Gwyn Jones, που χαρακτήρισε τον Harald ως ένα ιδανικό σύμβολο για την συνένωση.

«Ο όρος Bluetooth δανείστηκε από τον 10ο αιώνα και τον δεύτερο βασιλιά της Δανίας, ο οποίος ήταν διάσημος για την ένωση της Σκανδιναβίας. Έτσι ακριβώς αποσκοπούμε να ενώσουμε τον υπολογιστή και την κυτταρική βιομηχανία με την ασύρματη σύνδεση μικρής εμβέλειας.»

Το «Bluetooth» προοριζόταν αρχικά να είναι απλά μια κωδική ονομασία για την τεχνολογία. Τελικά όμως κατέληξε να γίνει το επίσημο όνομα του προτύπου.

Ωστόσο η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Το λογότυπο του Bluetooth προέρχεται επίσης από τον «Harald Blatand», από τους μακροσκελείς νορβηγικούς ρούνους «H» και «Β». Το πλέον εμβληματικό λογότυπο του Bluetooth είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός των αρχικών του βασιλιά Bluetooth στους σκανδιναβικούς ρούνους: ᚼ και ᛒ. Έτσι λοιπόν πήρε αυτό το όνομα και το σύμβολο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments