Πολιτική

Χάικο Μάας: Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ – Ποιο το πρόγραμμά του

Χάικο Μάας: Στην Αθήνα ο Γερμανός ΥΠΕΞ – Ποιο το πρόγραμμά του
Χάικο Μάας: Στη χώρα μας θα βρεθεί σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Τουρκία και Ανατολικός Μεσόγειος στο επίκεντρο των συνομιλιών του με την ελληνική ηγεσία.

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο, Χάικο Μάας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μάας θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στις 12:00, στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός και ο Γερμανός ομόλογός του θα συζητήσουν επίσης, μεταξύ άλλων, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το μεταναστευτικό, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τη διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της, ιδιαίτερα στον τουρισμό. Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, περί ώρα 13:30 Στη συνέχεια, ο κ. Μάας θα γίνει δεκτός, στις 11:30, και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Νίκος Δένδιας: «Επιθυμούμε δίπλα μας μια Τουρκία ευημερούσα»

Τις προηγούμενες ημέρες σε συνέντευξή του ο κ. Δένδιας εξέφρασε την άποψη ότι η γειτονική χώρα έχει εξελιχθεί σε παράγοντα αποσταθεροποίησης. Συγχρόνως, τόνισε ότι η Ελλάδα θα ήθελε δίπλα της μια Τουρκία ευημερούσα ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κλιμακούμενη επιθετικότητα της γείτονος και πλήρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από πλευράς της. Αυτές οι «κατάφωρες παραβιάσεις» ξεκινούν σύμφωνα με τον υπουργό από την παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου μέχρι την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την αλλοίωση του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

«Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα θωρακίζεται με μεθοδικότητα, νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση, ενισχύοντας τις συμμαχίες της στην ευρύτερη περιοχή από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο», επεσήμανε στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών. Ακόμη, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Τουρκίας. «Η Ελλάδα το απεύχεται. Επιθυμούμε δίπλα μας μια Τουρκία ευημερούσα. Η υπεράσπιση, όμως, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι προς διαπραγμάτευση, είναι η συνταγματική μας επιταγή», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments