Τεχνολογία

Έξυπνη στάση Θεσσαλονίκη: Εξοπλισμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ με τη βοήθεια του ΑΠΘ [pic]

Έξυπνη στάση Θεσσαλονίκη: Εξοπλισμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ με τη βοήθεια του ΑΠΘ [pic]
Έξυπνη στάση Θεσσαλονίκη: Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πιλοτική εφαρμογή με την οποία θα... συστηθεί η «έξυπνη στάση» στους πολίτες.

O δήμος Νεάπολης – Συκεών τοποθέτησε σήμερα Τρίτη 21 Ιουλίου μπροστά από το δημαρχείο Συκεών, στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη «έξυπνη στάση» λεωφορείων, που είναι εξοπλισμένη με εύκαμπτα φωτοβολταϊκά πάνελ τρίτης γενιάς.

Γιατί μια «έξυπνη στάση» είναι χρήσιμη για τους πολίτες;

Η «έξυπνη στάση» ή ενεργειακά αυτόνομη, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης, παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Δίνεται η δυνατότητα στους δημότες – επιβάτες, προφυλασσόμενοι από τις UV υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τηλέφωνό τους κατά το διάστημα αναμονής του λεωφορείου έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.

Κατά τις βραδινές ώρες, η στάση φωτίζεται αυτόνομα με φωτισμό led, ενώ παράλληλα μπορεί να τροφοδοτήσει κατ’ επιλογή του δήμου ρούτερ για WiFi, μετεωρολογικό σταθμό, κ.ά, χάρη στη χρήση της νανοτεχνολογίας, με όλα τα υλικά να είναι ανακυκλώσιμα.

Πρόκειται για την πρώτη παγκόσμια πιλοτική εφαρμογή με την οποία θα… συστηθεί η «έξυπνη στάση» στους πολίτες, ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης έχει ήδη ζητήσει από τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη μελέτη για την αντικατάσταση των στάσεων λεωφορείου μέσω διαγωνισμού.

Υλοποιήθηκε με βοήθεια από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 

Η εξέλιξη ήρθε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του δήμου στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, όπου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τις καινοτόμες εφαρμογές από τον διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες – ερευνητές και εκπροσώπους εταιρίας που συμπράττει στην προωθούμενη παραγωγή των εφαρμογών.

Ανάλογη παρουσίαση έγινε και στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο «Nanotexnology 2020», που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του δημάρχου. «Αναζητούμε και αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που αποσκοπεί στην ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας. Έτσι, πιστεύω ότι μια μορφή συνεργασίας με το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ μπορεί να ανοίξει νέες λεωφόρους και να αποβεί προς όφελος όλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Δανιηλίδης.

Λίγα λόγια για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο ελληνικό πανεπιστήμιο. Το κυρίως campus βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και εκτείνεται σε μία έκταση περίπου 430.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ ορισμένες  από τις εγκαταστάσεις του, είτε εκπαιδευτικές είτε διοικητικές, βρίσκονται εκτός της πανεπιστημιούπολης ή σε άλλες πόλεις.

Συνολικά περιλαμβάνει 10 σχολές, που συγκροτούνται από 40 τμήματα και 1 μονοτμηματική σχολή. Λειτουργούν 61 Κλινικές (Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής), 295 θεσμοθετημένα  Εργαστήρια και 23 Σπουδαστήρια. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια, μαζί με τις 45 περιφερειακές βιβλιοθήκες των Τμημάτων και των Σχολών (17 εκ των οποίων θεσμοθετημένες) συγκροτούν το σύστημα βιβλιοθηκών του A.Π.Θ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments