Διεθνή

Κομισιόν σε Τουρκία: «Η NAVTEX στέλνει λάθος μήνυμα»

Κομισιόν σε Τουρκία: «Η NAVTEX στέλνει λάθος μήνυμα»
Κομισιόν σε Τουρκία: Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη NAVTEX που εξέδωσε στο Καστελόριζο.

Να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της, ζητά από την Τουρκία η Κομισιόν. Παράλληλα, την κάλεσε, εάν κριθεί απαραίτητο, να προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο, δηλώνοντας ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.

Κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Ναμπίλα Μασραλί, δήλωσε σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ότι «η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας».

Με αντι-NAVTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος στην Άγκυρα:

Νωρίτερα σήμερα, Αθήνα και Λευκωσία προχώρησαν σε αντι-NAVTEX με τις ίδιες ακριβώς συντεταγμένες που έχει η αντίστοιχη τουρκική (0977/20) και η οποία εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας. Αφορά σε σεισμικές έρευνες από τα σκάφη Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han. Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από τις 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 και ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

  • 33 55.22 N – 027 59.83 E
  • 34 58.25 N – 030 31.50 E
  • 34 18.18 N – 030 54.52 E
  • 34 17.03 N – 030 06.12 E
  • 33 49.13 N – 030 06.38 E
  • 33 40.95 N – 028 46.62 E
  • 33 47.37 N – 028 20.27 E
  • 33 52.98 N – 027 59.97 E

«Η NAVTEX είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας»

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, υποστηρίζει πως η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, είναι εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη και στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει στην τουρκική εταιρία πετρελαίου. Ακόμη σημειώνει ότι στην ίδια περιοχή παλαιότερα έχουν γίνει έρευνες από το τουρκικό σκάφος σεισμικών ερευνών Barbaros.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα δεν έχουν σχέση με το Διεθνές Δίκαιο ενώ επαναλαμβάνονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί που θέλουν το Καστελλόριζο να βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ από την Ανατολία και 580 χλμ από την Ελλάδα οπότε «δεν μπορεί να κλείνει μια ολόκληρη περιοχή». Τέλος, οι Τούρκοικαλούν την Αθήνα σε διάλογο, διαμηνύοντας ωστόσο ότι θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο. «Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε το κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο» καταλήγει η ανακοίνωση του Χαμί Ακσόι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments