Ελλάδα

Πυροσβεστική: 57 φωτιές σε 24 ώρες – 740 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες

Πυροσβεστική: 57 φωτιές σε 24 ώρες – 740 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες
Πυροσβεστική: Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική για τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ελλάδα την Τετάρτη [22.07.2020].

Ανησυχία εγείρει το γεγονός ότι σε μόνο 24 ώρες ξέσπασαν 57 πυρκαγιές στη χώρα, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Κορινθία, όπου μαίνεται ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, τη στιγμή που πέντε οικισμοί έχουν εκκενωθεί. Για αύριο, Πέμπτη, προβλέπεται, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κόρινθο, Αργολίδα, Λακωνία, Κύθηρα, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από τις 19:00 το απόγευμα της 21ης Ιουλίου έως την ίδια ώρα της 22ας του μηνός εκδηλώθηκαν 57 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν:

  • 749 πυροσβέστες
  • 264 οχήματα
  • 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά επιχείρησαν τα εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος, με την συνδρομή:
  • 1 Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντών πυροσβεστών, καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δείτε το σχετικό tweet της Πυροσβεστικής

 Το μέτωπο στις Κεχριές

Οι περισσότερες φωτιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (22.07.2020) στις Κεχριές Κορινθίας είναι σε εξέλιξη, με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες. Συνολικά επιχειρούν 179 πυροσβέστες, 56 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν: ένα (1) ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πύρινη λαίλαπα κατακαίει τις Κεχριές

Στο μέτωπο από την πρώτη στιγμή έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης ενώ στην κατάσβεση βοηθάει και ο στρατός. Όλα δείχνουν πως οι προσπάθειες κατάσβεσης θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 143 πυροσβέστες με 42 οχήματα, ειδικό μηχανοκίνητο πυροσβεστικών επιχειρήσεων, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος επιχειρούσαν νωρίτερα 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Παράλληλα, συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν και μηχανήματα ιδιωτών, ώστε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες.Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από τον δήμο Κορινθίων, φαίνεται να έχουν καεί κάποια σπίτια και να έχουν υποστεί υλικές ζημιές κάποια ακόμη.

Οπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, στο σημείο θα φτάσουν από τη Θεσσαλονίκη, στις Κεχριές, 35 άτομα, μέλη πεζοπόρων τμημάτων, που ταξιδεύουν με μισθωμένο αεροσκάφος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ριχθούν στη μάχη με τη φωτιά. «Μπορεί πλέον να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά η πυρκαγιά στις Κεχριές συνεχίζει να έχει πολλές διάσπαρτες εστίες σε μια μεγάλη περίμετρο, με διαρκείς αναζωπυρώσεις», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκκενώθηκαν 6 οικισμοί

Εξαιτίας της φωτιάς εκκενώθηκε και ο οικισμός Άγιος Ιωάννης. Αυτός είναι ο έκτος οικισμός που εκκενώνεται στην Κορινθία. Οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Δήμες και Αλαμάνο έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία αλλά και δικά τους μέσα σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή, ενώ εκκενώθηκαν και τα Αθίκια. Τα εναέρια μέσα και ειδικότερα τα 6 ελικόπτερα και τα 2 αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού αποσύρθηκαν μόλις νύχτωσε, ενώ με το πρώτο φως της νέας ημέρας θα είναι έτοιμα, εφόσον χρειαστεί, να επιχειρήσουν εκ νέου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments