Ελλάδα

Οι τρεις πιο δύσκολες ειδικότητες αν γίνει επιστράτευση

Οι τρεις πιο δύσκολες ειδικότητες αν γίνει επιστράτευση
Οι άνθρωποι που τις έχουν υπηρετήσει και τις υπηρετούν είναι αρκετά εκπαιδευμένοι.

Στο στρατό υπάρχουν ειδικότητες που δεν είναι για όλους. Και αυτό γιατί η εκπαίδευσή τους είναι αρκετά σκληρές και επίπονες. Η στρατιωτική πειθαρχία και η σκληρή εκπαίδευση είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Φυσικά και τα άτομα που έχουν αυτές τις ειδικότητες έχουν επιμονή, υπομονή και υψηλό φρόνημα πίστης για την πατρίδα. Έτσι σε μια ενδεχόμενη επιστράτευση οι τρεις πιο δύσκολες ειδικότητες είναι οι παρακάτω:

Ναρκαλιευτές

Στο Τάγμα Εξουδετέρωσης Ναρκοπεδίων Ξηράς οι στρατιώτες δεν είναι συνηθισμένοι άνθρωποι. Η καθημερινότητά τους έχει να κάνει με νάρκες, που είναι τοποθετημένες στο χώμα δημιουργώντας θανατηφόρες ζώνες στην ξηρά. Τα περιθώρια λάθους στον εντοπισμό και εξουδετέρωση των πυρομαχικών δεν υπάρχουν.

Μια απροσεξία ή λάθος κίνηση μπορεί να είναι και μοιραία τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συναδέλφους τους. Ναρκοπέδια, άσκαστα βλήματα από πολεμικές περιόδους, βόμβες από τον Β’ Παγκόσμιο, κάθε είδους εκρηκτική ύλη, ύποπτα «πακέτα», εξουδετέρωση πυραύλων που απέτυχαν στην πυροδότηση και άλλα τέτοια… χαριτωμένα συνθέτουν τη ζωή ενός πυροτεχνουργού στον ελληνικό (και όχι μόνο) στρατό.

Το ότι είναι η μία από τις δύο ειδικότητες του Ελληνικού Στρατού που εντάσσονται στα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες είναι στοιχείο απλά ενδεικτικό, σε καμία περίπτωση όμως αρκετό, για να περιγράψει τον βαθμό έκθεσης αυτών των ανθρώπων στον κίνδυνο.

Βατραχάνθρωποι

Είναι οι πρώτοι που θα σπεύσουν στον πόλεμο μαζί με τις Ειδικές Δυνάμεις. Ο ρόλος τους μπορεί και να στιγματίσει μια μάχη στη νίκη ή στην ήττα. Η ειδικότητα αυτή δεν  προσφέρεται για ανθρώπους που δεν τα πηγαίνουν καλά με το υγρό στοιχείο, αλλά για να μπεις σε αυτό το κλειστό κλαμπ και να παραμείνεις μέλος σε αυτό, δεν φτάνει μόνο αυτό. Η σκληρή κι επίπονη εκπαίδευση δοκιμάζει τα όρια του σώματος, αλλά δυνατά παιδιά βρίσκεις παντού.

Το θέμα είναι πως στο «πακέτο» του ιδανικού υποψηφίου, το μυαλό και ο χαρακτήρας κατέχουν κυρίαρχο ρόλο. Άλλωστε το να παραμείνεις ψύχραιμος και να διατηρείς την ικανότητα λήψης αποφάσεων στον συνήθως αφιλόξενο βυθό είναι μια διαδικασία που μόνοι οι επίλεκτοι των επιλέκτων μπορούν να φέρουν εις πέρας. Και η ελίτ (σε σώμα και νου) του ελληνικού στρατού έχει μόνο ένα όνομα: «βατράχια».

Ελεύθεροι σκοπευτές

Όσο και αν η τηλεόραση και το σινεμά μας έχουν πείσει πρόκειται για μια μοναχική ειδικότητα, εν τούτοις οι ελεύθεροι σκοπευτές λειτουργούν σε ζευγάρια. Οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ειδικότητα έχουν  γρήγορα αντανακλαστικά, τέλεια όραση και ψυχραιμία.

Στην Ελλάδα λειτούργησε το 2001 το πρώτο σχολείο, με τους αποφοίτους να λαμβάνουν τον διακριτικό τίτλο ΕΣΕΑ (Ελεύθεροι Σκοπευτές Ειδικών Αποστολών). Από τότε μέχρι σήμερα έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην εκπαίδευσή τους, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι παιχνιδάκι. Όταν μιλάμε για μια πολεμική μηχανή που σκορπά το θάνατο από μακριά χωρίς να γίνεται αντιληπτό από συμβατικά συστήματα ανίχνευσης, τίποτα δεν είναι παιχνιδάκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments