Ελλάδα

Oruc Reis: Σε επιφυλακή μέχρι τις 2 Αυγούστου – Τα σχέδια της Τουρκιάς

Oruc Reis: Σε επιφυλακή μέχρι τις 2 Αυγούστου – Τα σχέδια της Τουρκιάς
Oruc Reis: Από το απόγευμα του Σαββάτου άρχισαν να υπάρχουν κάποια σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο καθώς στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για αποχώρηση τουρκικών πλοίων.

Σε κατάστασης επιφυλακής και πλήρους ετοιμότητας βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι και τις 2 Αυγούστου οπότε λήγει η Navtex που εξέδωδε η Τουρκία για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Η Τουρκία κρατάει το Oruc Reis έξω από την Αττάλεια ενώ χθες εξαφανίστηκε (!) το tweet ότι ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας» στην ανατολική Μεσόγειο.

Από το απόγευμα του Σαββάτου άρχισαν να υπάρχουν κάποια σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο καθώς στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για αποχώρηση κάποιων τουρκικών πλοίων που άρχισαν να γυρίζουν στις βάσεις τους.

Όμως ενώ το Oruc Reis παρέμεινε έξω από την Αττάλεια, ένα tweet έκανε την εμφάνισή του στο λογαριασμό της πρεσβείας της Τουρκίας στις ΗΠΑ που έκανε λόγο για την έναρξη των σεισμικών ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο για να… εξαφανιστεί λίγες ώρες αργότερα και να γίνει ανάρτηση που έγραφε: “το τουρκικό ερευνητικό σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ανακοίνωσε την έρευνά του στις 21 Ιουλίου 2020 στην ανατολική Μεσόγειο”.

Από το απόγευμα του Σαββάτου άρχισαν να υπάρχουν κάποια σημάδια σταδιακής αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο καθώς στρατιωτικές πηγές έκαναν λόγο για αποχώρηση κάποιων τουρκικών πλοίων που άρχισαν να γυρίζουν στις βάσεις τους.

Ωστόσο το περίεργο tweet από την πρεσβεία της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον που ανακοίνωσε ότι το πλοίο ξεκίνησε σεισμικές έρευνες «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» , διαγράφηκε ξαφνικά. Συγκεκριμένα λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος απέσυρε το tweet και έγραψε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Αυτό είναι το νέο tweet:

Σύμφωνα με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον το «τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο» και προσθέτει ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Μάλιστα, η τουρκική πρεσβεία εγκαλεί την Ελλάδα ότι προσποιείται ότι η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων «σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της, που στηρίζονται στο Καστελόριζο», ενώ σημειώνει ότι η ύπαρξη θαλάσσιας ζώνης στο νησί «είναι απαράδεκτη. Η μαξιμαλιστική επιδίωξη της Ελλάδας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».

Αυτό είναι το παλιό tweet που αποσύρθηκε:

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετακινήθηκαν κάποιες μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού προς τα πίσω στις βάσεις τους. Η κατάσταση αξιολογείται από τους επιτελείς του υπουργείου Εθνικης Άμυνας, που υποστηρίζουν ότι υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο η ελληνική πλευρά παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η NAVTEX είναι ακόμα σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου

Αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανικού της Αττάλειας παραμένει το Oruc Reis, που δεν έχει αποπλεύσει προς την περιοχή που προσπάθησε να δεσμεύσει η Άγκυρα. Ο ελληνικός στόλος παραμένει στη θέση του, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments