Ελλάδα

Επανέρχονται οι διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο

Επανέρχονται οι διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο
Με κοινή Υπουργική Απόφαση επανέρχονται οι διαφημιστικές πινακίδες.

Επιστρέφουν σε πλατείες και πεζόδρομους οι γιγαντιαίες διαφημιστικές πινακίδες, ύψους 5,5 μέτρων, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη «Ρύθμιση όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης».

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ορίζει τους χώρους στους οποίους επιτρέπεται η προβολή υπαίθριας διαφήμισης, μεταξύ των οποίων σε πλατείες και πεζοδρόμους που προβλέπονται από το νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρέφουν τα διαφημιστικά τύπου «ΠΙΖΑ», ύψους 5,5 μέτρων, με πινακίδες 3×4 μέτρων σε απόσταση 2,5 μέτρων από το έδαφος. Η απόφαση ορίζει και τις προδιαγραφές για άλλου είδους διαφημιστικά πλαίσια, όπως τα φωτιζόμενα, τα τύπου «ΡΑΚΕΤΑΣ» και τα τύπου «ΠΥΡΓΟΣ» με ανώτατο ύψος 5,00 μέτρα.

Από το υφυπουργείο Εσωτερικών τονίζεται ότι οι κανόνες που διέπουν την υπαίθρια διαφήμιση «όχι μόνο δεν γίνονται πιο ελαστικοί αλλά αντιθέτως αυστηροποιούνται. Εναρμονίζονται με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με τη Σύμβαση της Βιέννης για την Οδική Σήμανση και τη Σηματοδότηση». Αναφέρεται επίσης πως με τη νέα ΚΥΑ εισάγονται για πρώτη φορά ρητές απαγορεύσεις τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων.

Συγκεκριμένα, απαγορεύονται:

  •  Η τοποθέτηση διαφημίσεων σε επαρχιακές και εθνικές οδούς, σε ανισόπεδους κόμβους, σε σταθμούς διοδίων
  •  Η διαφήμιση οπουδήποτε, εφόσον μπορεί να επηρεάσει τους χρήστες της οδού και την κυκλοφορία
  •  Η διαφήμιση οπουδήποτε, εφόσον παρεμποδίζεται η θέα των πινακίδων σήμανσης
  •  Η τοποθέτηση διαφημίσεων σε οδούς με εγκατεστημένους σηματοδότες

Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση διαφημίσεων γενικά και οριζόντια σε πεζοδρόμια, η οριζόντια η διαφήμιση σε δασικές εκτάσεις, σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, χωρίς την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, και οριζοντίως η διαφήμιση σε κοιμητήρια και τεχνικά έργα και εργοτάξια.

Την απόφαση συνυπογράφουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ενέργειας Ν. Παπαθανάσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Στ. Μενδώνη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ.Κεφαλονιάννης.

Ωστόσο η ΚΥΑ, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς η υπαίθρια διαφήμιση που απευθύνεται στον οδηγό είναι παγκόσμια από τα κύρια αίτια απόσπασης της προσοχής, εκτροπής των οχημάτων και πρόκλησης τροχαίων συγκρούσεων, με την Ελλάδα να έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο, στο παρελθόν.

Μάλιστα ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα ζητά την άμεση απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που ουσιαστικά επαναφέρει την υπαίθρια διαφήμιση με τις αντίστοιχες ταμπέλες στους δρόμους, τόσο εντός πόλεων όσο και στις εθνικές οδούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments