Ελλάδα

Γκίκας Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Η μάσκα είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση

Γκίκας Μαγιορκίνης κορωνοϊός: Η μάσκα είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση
Γκίκας Μαγιορκίνης κορωνοϊός: «Η σύσταση της επιτροπής για τη μάσκα είναι ενεργή εδώ και αρκετό καιρό», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να έχει μπει στο προοίμιο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού άφησε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης. «Υπάρχει πιθανότητα να βρισκόμαστε στο προοίμιο δεύτερου κύματος» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι δεν βλέπει «να είναι μη διαχειρίσιμο». Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι ανησυχία πρέπει να υπάρξει εάν τα «ορφανά» κρούσματα ξεπεράσουν τα 50. Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι ο κινούμενος μέσος όρος είναι εντός των στατιστικών ορίων. Για τα σημερινά αποτελέσματα του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι «η Τρίτη εμφανίζει σχεδόν πάντα ένα αυξημένο φορτίο». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαγιορκίνης διαβεβαίωσε ότι η ετοιμότητα που υπάρχει ως απάντηση σε νέα κρούσματα είναι σε καλό επίπεδο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη χρήση μάσκας, σε μέρη που η υπερμετάδοση είναι πιθανή και στο καλό σκρίνινγκ στις πύλες εισόδου.

Η μάσκα είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση

«Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την έχουμε δει και τις προηγούμενες εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνουν τοπικά lockdown. Το lockdown σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να είναι μία από τις επιλογές, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε κατάσταση που να χρειαστούμε lockdown. Αυτό που κοιτάμε σε αυτή τη φάση είναι πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την έλευση του δεύτερου κύματος του ιού», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Η επιτροπή έχει δώσει ισχυρή σύσταση εδώ και αρκετό καιρό για τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Δεν είναι θέμα της επιτροπής να προτείνει πρόστιμα. Η επιτροπή ζητά σε σταθερή βάση την επιτήρηση της μάσκας. Τώρα αν αυτό θα χρειαστεί πρόστιμο ή απαγόρευση εισόδου σε χώρους αν κάποιος δεν φοράει μάσκα, είναι διαφορετικό», εξήγησε ο ίδιος αναφορικά με τη χρήση της μάσκας ενώ πρόσθεσε ότι «γενικά στην επιτροπή δεν είμαστε υπέρ των προστίμων. Εμείς είμαστε της ισχυρής σύστασης και της επιτήρησης που μπορεί να γίνει χωρίς πρόστιμο».

«Η σύσταση της επιτροπής για τη μάσκα είναι ενεργή εδώ και αρκετό καιρό. Εάν θα γίνει υποχρεωτικό είναι διαφορετικό θέμα. Εμείς λέμε ότι η μάσκα είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση. Σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτικότητα, που σημαίνει πρόστιμο, η επιτροπή δεν μπορεί να αποφασίσει. Εμείς έχουμε συστήσει χρήση παντού. Καλό θα ήταν να είχε εφαρμοστεί η μάσκα μες στις εκκλησίες. Η επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει πρόστιμα. Η υποχρεωτικότητα σημαίνει απευθείας πρόστιμο. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός, έχουμε κάνει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας. Το αν θα μετατραπεί αυτό σε πρόστιμο, είναι θέμα πολιτικό, η επιτροπή δεν δύναται να το κάνει αυτό», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος τόνισε ότι «στα σχολεία, υπάρχει η θέληση να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία και από στοιχεία που έρχονται από άλλες χώρες όπου άνοιξαν τα σχολεία κανονικά. Φαίνεται ότι τα παιδιά χωρίζονται σε δύο γκρουπ. Αυτά που είναι 10 με 18 και αυτά που είναι κάτω από 10 ετών. Πιθανώς να συστήσουμε διαφορετικά μέτρα για αυτά τα γκρουπ».

Μιλώντας για την πρόοδο στο μέτωπο του εμβολίου, αλλά και στα φάρμακα για την καταπολέμηση του κοροναϊού, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «αυτές είναι μελέτες που χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε δεν υπάρχουν σημαντικά νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στα φάρμακα και στο εμβόλιο. Αρκετά εμβόλια έχουν μπει στη φάση 3 και προχωρούν», ενώ πρόσθεσε ότι «και οι θεραπείες φαίνεται ότι είναι βελτιωμένες, αλλά έχει περάσει και το μήνυμα στις ευπαθείς ομάδες και προστατεύονται

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments