Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανοιχτό ενδεχόμενο για «λουκέτο» στα μαγαζιά αν αυξηθούν τα κρούσματα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανοιχτό ενδεχόμενο για «λουκέτο» στα μαγαζιά αν αυξηθούν τα κρούσματα
Κορωνοϊός Ελλάδα: Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι για τον κορωνοϊό και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να περιοριστεί η ανησυχητική αύξηση των τελευταίων ημερών.

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές μετά τις συνεχείς αυξήσεις κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας. Ο «κόκκινος» συναγερμός που επικρατεί οφείλεται στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα και ειδικά την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 57 νέα κρούσματα και την Τρίτη, 28 Ιουλίου, τα κρούσματα ήταν 52. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 18 και 11 κρούσματα αντίστοιχα. Και όλα αυτά την ώρα που από το πρωί της Τετάρτης έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στους πολίτες σε κλειστούς χώρους όπως εμπορικά καταστήματα και Δημόσιο.

Με τα νέα δεδομένα λοιπόν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μαγαζιά στα οποία σημειώνεται συνωστισμός όπως άφησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου, χωρίς να αποκλείεται και η απαγόρευση των μπιτς μπάρτι.

«Προτεραιότητα μας είναι η υγεία του κόσμου» ξεκαθάρισε η κυρία Κοτανίδου στον ΣΚΑΪ προσθέτοντας: «Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα». Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η αναπληρώτρια καθηγήτρια υποστήριξε ότι «δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξηση του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνάμε την ύπαρξη του COVID-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί».

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους νέους να προσέχουν. «Ουδείς είναι άτρωτος από τον COVID, μπορεί κάποιοι από τους φίλους τους να νοσήσουν, αυτό θέλω να τούς πω». Όπως διευκρίνισε η κ. Κοτανίδου, περισσότερα κρούσματα καταγράφονται γιατί υπάρχει και μεγαλύτερη συρροή τουριστών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μάσκα παντού:

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Δώρα Αναγνωστοπούλου, ο πρόεδρος της εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, σημείωσε ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων (σ.σ. 57 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν την τετάρτη, 29.07.2020) είναι ανησυχητική, κάτι όμως που είναι αναμενόμενο λόγω και της χαλάρωσης του κόσμου.

«Ο αριθμός είναι ανησυχητικός. Υπάρχει μια ευρεία διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τα ήδη ληφθέντα μέτρα»

Ο κ. Γαργαλιάνος τόνισε ότι τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας θα πρέπει να τηρούνται και πλέον η μάσκα θα πρέπει να γίνει απαραίτητο αξεσουάρ στις μετακινήσεις μας.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, αυτή ενδεχομένως να πρέπει να χρησιμοποιείται κατά περίπτωση, εκεί δηλαδή που συνωστίζεται πολύς κόσμος, και όχι να υπάρχει καθολική χρήση της παντού.

«Ελπίζω να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είναι ένα ακραίο μέτρο»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, επισήμανε ότι οι ειδικοί ακόμη μελετούν τον ιό και μαθαίνουν συνεχώς νέα στοιχεία. Προς το παρόν «δεν έχουμε δεδομένα ότι έγινε πιο ανθεκτικός ή πιο ευαίσθητος», ενώ είναι γνωστό ότι ο κορονοϊός μεταφέρεται και σε υψηλές θερμοκρασίες, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments