Διεθνή

Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις: Μεταφέρονται από Γερμανία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά από εντολή Τραμπ

Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις: Μεταφέρονται από Γερμανία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά από εντολή Τραμπ
Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις: Από τη Γερμανία φεύγουν 12000 Αμερικάνοι στρατιώτες για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μετά από απόφαση του Τραμπ τον περασμένο μήνα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί το Βερολίνο ότι δεν πιάνει τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες.

Σε μια κίνηση αντιπαράθεσης με τη Γερμανία προχώρησε η Αμερική. Αποχωρούν από τη Στουτγκάρδη 12000 Αμερικανοί στρατιώτες και κατευθύνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο. Συγκεκριμένα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα μεταφέρουν την έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησής τους από τη Στουτγκάρδη στην Γερμανία, στο Βέλγιο μετά από εντολή του Τραμπ.

Στα πλάνα των ΗΠΑ η Πολωνία

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ είπε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα αποσύρει συνολικά 11.900 στρατιώτες από τη Γερμανία και θα μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτής της δύναμης στο Βέλγιο και στην Ιταλία. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να αναδιατάξουν δυνάμεις τους στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για το καθεστώς τους, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Οι αποφάσεις Τραμπ για τους στρατιώτες στην Γερμανία

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τον περασμένο μήνα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περιορίσει σε 25.000 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν τηρεί τον στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ σε εμπορικά θέματα.

Ο Έσπερ είπε ότι οι πρώτες μετακινήσεις στρατιωτών από τη Γερμανία προς άλλες χώρες ενδέχεται να γίνουν εντός των επόμενων εβδομάδων. Αυτή η επιχείρηση αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων είναι πιθανόν να κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, παραδέχτηκε.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος των ΗΠΑ προορίζει για πρεσβευτή της Αμερικής στην Γερμανία έναν «πιστό» του φίλο. Ο διορισμός του Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, απόστρατου συνταγματάρχη των τεθωρακισμένων ως νέου πρεσβευτή μάλλον έρχεται να επιβεβαιώσει το άσχημο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών και την απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει την ένταση.

Ο Μακγκρέγκορ, βετεράνος πολέμου, συγγραφέας και σύμβουλος, χαίρει «ευρείας αναγνώρισης» όσον αφορά την ειδίκευσή του «στον σχεδιασμό διάταξης δυνάμεων», τη χάραξη τακτικής και στρατηγικής, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Εμφανίζεται συχνά ως καλεσμένος «σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές» για να σχολιάζει «ζητήματα εθνικής ασφαλείας», ενώ τα «γραπτά του για στρατιωτικά ζητήματα είχαν επίδραση στη μεταμόρφωση των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ, του NATO και του Ισραήλ», κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Μακγκρέγκορ εμφανίζεται συχνά στο Fox News. Στα δημοσιευμένα κείμενά του συμπεριλαμβάνεται ένα βιβλίο για τη συνεργασία της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης με την Ανατολική Γερμανία, που είχε δημοσιευθεί το 1989. Παρασημοφορήθηκε για τη δράση του στο Ιράκ, όπου ηγήθηκε παράτολμων επιχειρήσεων με αντισυμβατικές μεθόδους.

Έχει συνεργαστεί με στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στη Γερμανία, κατά το δελτίο Τύπου. Ο διορισμός του Μακγκρέγκορ υπόκειται στην έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο προηγούμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, αποχώρησε από τη θέση τον Ιούνιο, έπειτα από δύο χρόνια στο Βερολίνο. Ο Γκρενέλ, απόλυτα πιστός στον Τραμπ, επικρίθηκε από πολλούς κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πόστο για τον ασυνήθιστα ωμό και επιθετικό του τόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments