Οικονομία

Αναδρομικά συνταξιούχων: Έρχονται σε δόσεις

Αναδρομικά συνταξιούχων: Έρχονται σε δόσεις
Αναδρομικά συνταξιούχων: Μετά την πρόσφατη απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών σε δόσεις.

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τα αναδρομικά που θα πρέπει να λάβουν οι συνταξιούχοι. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει αναδρομικά 11 μηνών για κύριες και για επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση εξετάζει πλέον να τα επιστρέψει με δόσεις και με «σύντομο» χρονοδιάγραμμα, όπως δηλώνουν αρμόδιοι υπουργοί. Τα ποσά των αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους κυμαίνονται:

  • Μεταξύ 400 ευρώ ως 800 ευρώ για όσους είχαν απώλειες μόνον από Δώρα, δηλαδή για τους χαμηλοσυνταξιούχους ΟΓΑ και άλλων Ταμείων που έχουν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.
  • Μεταξύ 1.300 ευρώ ως 4.000 ευρώ για τις μεσαίες κατηγορίες συνταξιούχων που παίρνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ μικτά.
  • Μεταξύ 4.000 ευρώ ως 10.800 ευρώ για συνταξιούχους με άθροισμα από κύριες και επικουρικές ή και μερίσματα πάνω από τα 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχει φέρει στη δημοσιότητα η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Επιστροφές αναδρομικών σε δόσεις 5 ετών για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ.
  • Επιστροφές αναδρομικών σε δόσεις 3 ή 4 ετών για ποσά έως 3.000 ευρώ.
  • Επιστροφές αναδρομικών σε μία ή δυο δόσεις (π.χ. η πρώτη το 2020 και η δεύτερη μετά το β΄εξάμηνο του 2021) για επιστροφές ως 800 ευρώ.

Για τις επικουρικές

Το πλήρες περιεχόμενο της απόφασης ξεκαθαρίζει κάτι που δεν ήταν σαφές στις περιλήψεις που είχαν δημοσιευθεί στις 14 Ιουλίου, και έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα αναδρομικά από τις ακυρωθείσες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 τα δικαιούνται οι συνταξιούχοι όχι μόνο για τις κύριες αλλά και για τις επικουρικές συντάξεις. Η καθαρογραμμένη απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει τους συνταξιούχους που είχαν στραφεί κατά του ΕΦΚΑ για τις μειώσεις κύριων συντάξεων και κατά του ΕΤΕΑΕΠ για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Η εφαρμογή της απόφασης καλύπτει όλους τους συνταξιούχους για ένα διάστημα 11 μηνών που από 10 Ιουνίου 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε τις εν λόγω περικοπές αντισυνταγματικές, έως και 12 Μαΐου 2016, παραμονή ισχύος του νόμου 4387 (νόμου Κατρούγκαλου), με τον οποίο το ΣτΕ αναγνώρισε ότι οι ακυρωθείσες μειώσεις νομοθετήθηκαν εκ νέο με την μορφή του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Το Δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία, όπως αναφέρεται στην απόφαση 1439, τους ισχυρισμούς του ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και υπουργείου Εργασίας που ζητούσαν στον επανυπολογισμό να ληφθούν υπόψη οι συντάξεις όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2014, δηλαδή να νομιμοποιηθούν οι περικοπές και πριν το 2016. Ο ισχυρισμός του Δημοσίου απορρίφθηκε διότι το ύψος των συντάξεων μετά τον επανυπολογισμό ήταν διαφορετικό από αυτό του 2014, καθώς ένα μέρος της σύνταξης αντικαταστάθηκε με την προσωπική διαφορά.

Πέραν αυτών, δεν έγινε η αναδρομική νομοθέτηση των περικοπών, διότι δεν υπήρξε μελέτη που να τις δικαιολογεί και ούτε δέχτηκαν οι δικαστές τη μελέτη που προσκόμισαν  εκ των υστέρων ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Το “διά ταύτα” της απόφασης είναι ότι δικαίωσε τους συνταξιούχους με αναδρομικά από την επιστροφή των μειώσεων για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 χωρίς κανέναν αστερίσκο.

Από το 2021

Η λύση που εξετάζεται δείχνει ότι έρχονται πληρωμές σε κλιμακούμενες δόσεις από 1 ως και 5 έτη ανάλογα με το ποσό επιστροφής κάθε συνταξιούχου. Το σχέδιο μελετάται για εφαρμογή από το 2021, ενώ οι δόσεις μπορεί να σπάνε σε μία κάθε έτος ή σε δυο κάθε έξι μήνες. Η ρύθμιση θα ανακοινωθεί σύντομα και πάντως είναι στις σκέψεις αρμόδιων στελεχών της κυβέρνησης να υπάρξουν ακόμη και εφάπαξ πληρωμές σε όσους έχουν λίγα αναδρομικά, όπως τα δώρα των κύριων συντάξεων για όσους έχουν συντάξεις μέχρι 500-600 ευρώ και σε δυο δόσεις για όσους παίρνουν μέχρι 800 ευρώ. Οι περικοπές που επιστρέφονται είναι:

  • Μείωση 5% ως 20% (νόμος 4093/2012)στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ, ή σε μια κύρια και επικουρική με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ.
  • Μείωση 10% ως 20% (νόμος 4051/2012) στις επικουρικές πάνω από τα 200 ευρώ.
  • Μείωση 12% (νόμος 4051/2012) στις κύριες συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ.
  • Κατάργηση του ετήσιου δώρου (13 σύνταξη) έως 800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και η κατάργηση των δυο δώρων (13η και 14η σύνταξη) στις επικουρικές.Τα δώρα θα επιστραφούν όπως είχαν διαμορφωθεί στις 31/12/2012 (με τις περικοπές του πρώτου Μνημονίου που βγήκαν συνταγματικές).

Επιβεβαίωση

Για “σύντομο” χρονοδιάγραμμα πληρωμών με δόσεις έκανε λόγο χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο Θέμα FM. “Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας σαφέστατα θα προσπαθήσουμε να είναι όσο γίνεται πιο μικρός”, ανέφερε ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι εξετάζονται οι δόσεις για τα αναδρομικά καθώς όπως είπε, “για τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν για να καταβληθούν εφάπαξ.”. Πρόσθεσε δε, “εμείς συστήνουμε να προσφύγει κανείς σε δικηγόρους” και ότι στον κατάλληλο χρόνο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι πληρωμές.

Δημόσιο

Η νομοθετική λύση της κυβέρνησης εξετάζεται να είναι “λύση – πακέτο” και για τους συνταξιούχους του δημοσίου, αλλά κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί και από την απόφαση που θα βγάλει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η μόνη επιφύλαξη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου είναι αν θα πρέπει να πάρουν τα αναδρομικά από την ΕΑΣ που έχει βγει παράνομη (μόνο για το δημόσιο) από το 2017, αλλά δεν έχει επιστραφεί ούτε σεντ, παρά την τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments