Διεθνή

Ντόναλντ Τραμπ εκλογές: «Βουτιά» στο χρηματιστήριο μετά την πρόταση για αναβολή των προεδρικών εκλογών

Ντόναλντ Τραμπ εκλογές: «Βουτιά» στο χρηματιστήριο μετά την πρόταση για αναβολή των προεδρικών εκλογών
Ντόναλντ Τραμπ εκλογές: Ο δείκτης Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έκανε «βουτιά» -1,72% αμέσως μετά το άνοιγμα, δεδομένου ότι σήμερα ανακοινώθηκε και ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε κατά 32,9%.

Μετά τη «βόμβα» που έριξε ο Αμερικανός πρόεδρος για την αναβολή των του Νοεμβρίου για πιθανή απάτη μέσω επιστολής προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις και μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι πολιτικά εφικτό.

Η πτώση του χρηματιστηρίου

Ο δείκτης Dow Jones του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έκανε «βουτιά» -1,72% αμέσως μετά το άνοιγμα, δεδομένου ότι σήμερα ανακοινώθηκε και ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε κατά 32,9%. Οι ημερομηνίες των αμερικανικών εκλογών καθορίζονται από το Κογκρέσο. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει καμία καθυστέρηση στην ορκωμοσία του εκάστοτε προέδρου, που αυτή τη φορά είναι προγραμματισμένη για το 2021, ενώ όπως αναφέρεται, δεν του παρέχεται τέτοια δυνατότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι με την καθολική ψηφοφορία θα υπάρξουν προβλήματα στην ασφάλεια των αποτελεσμάτων.

Όπως έγραψε στο twitter, οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και δόλιες εκλογές στην ιστορία. «Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, θέτοντας το ερώτημα: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;». Η «βόμβα» του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ότι το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 32,9% το β’ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για το μεγαλύτερη αρνητικό ρεκόρ στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Oι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν δεύτερο και με μεγάλη απόσταση από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος , κατηγόρησε τους εταίρους του πως «θέλουν να ξεριζώσουν και να κατεδαφίσουν όλες τις αμερικανικές αξίες».

Σημειώνεται πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Τραμπ πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, αν και χθεσινή δημοσκόπηση στη Τζόρτζια θέτει τους δύο άνδρες σε απόλυτη ισορροπία: 47% έκαστος με μόλις το 3% των πολιτών να δηλώνει αναποφάσιστο.

Ο Τραμπ υποστήριξε μάλιστα ότι οι Δημοκρατικοί και προσωπικά ο Τζο Μπάιντεν θα απαγορεύσουν την εκτροφή βοοειδών, στο πλαίσιο κάποιου υποτιθέμενου προγράμματός της αντιπολίτευσης για την περιβαλλοντική προστασία. Προέβλεψε ακόμη, κάτι που έθεσε ως εάν να επρόκειτο για απειλή, ότι ο Μπάιντεν θα επανεντάξει τη χώρα στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ στις αρχές της θητείας του. «Δεν θα υπάρχουν πια αγελάδες», διαβεβαίωσε ο Τραμπ, μολονότι ο Μπάιντεν ουδέποτε έχει πει κάτι τέτοιο. Το Τέξας εν τω μεταξύ έχει μακρά παράδοση στην εκτροφή βοοειδών, όπως και στην εξόρυξη πετρελαίου.

Τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε πολιτείες – κλειδιά, ο Μπάιντεν προηγείται πολύ, όμως αρκετοί πολιτολόγοι επιμένουν να θυμίζουν πως ακόμη είναι πολύ νωρίς και η μάχη ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο αμφίρροπη. Ο Τραμπ, που όπως ανέμεναν αρκετοί αναλυτές βασίζει μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του στην καλλιέργεια κλίματος φόβου, διατείνεται πως οι Δημοκρατικοί έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τον νόμο και την τάξη, να επιβάλλουν στις ΗΠΑ τον… σοσιαλισμό, κι αναφέρεται συχνά στη Βενεζουέλα και την κρίση που διέρχεται η λατινοαμερικάνικη χώρα.

«Θέλουν να σβήσουν κάθε ίχνος της θρησκείας από τη δημόσια ζωή. Θέλουν να κάνουν ιδεολογική κατήχηση στα παιδιά μας, να κόψουν τη χρηματοδότηση στην αστυνομία, να καταργήσουν τα προάστια, να προκαλέσουν ταραχές, να αφήσουν κάθε πόλη στο έλεος της ριζοσπαστικής αριστεράς», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πτώση  στη δημοφιλία του προέδρου λόγω κορωνοϊού:

Η δημοτικότητα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου μειώθηκε στο 44% εν μέσω της επιτάχυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και της αύξησης των θανάτων που προκαλεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου HarrisX και της εφημερίδας The Hill αυτή την εβδομάδα. Αυτό το ποσοστό αφορά στη μερίδα των πολιτών που εγκρίνουν τις επιδόσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου συνολικά. Είναι μειωμένο κατά 2% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του ινστιτούτου και της εφημερίδας, η οποία είχε διενεργηθεί πριν από τρεις εβδομάδες. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 58% του δείγματος δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου διαχειρίζεται ειδικά την υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments