Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Τότε θα ξεκινήσει η πρώτη από τις έξι δόσεις

ΕΝΦΙΑ: Τότε θα ξεκινήσει η πρώτη από τις έξι δόσεις
ΕΝΦΙΑ: Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.
ΕΝΦΙΑ: Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά θα πληρωθεί σε 6 και όχι σε 5 δόσεις, όπως συνέβη την περσινή χρονιά. Μάλιστα, η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 ενώ η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του 2021. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να δουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως μετά το τέλος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή. Υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.

Τονίζεται ότι έκπτωση 50% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Επίσης, πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
 • Για ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μειωμένο ποσό:
 • Έως 60.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 30%.
 • Από 60.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 27%.
 • Από 70.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 25%.
 • Από 80.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 20%.
 • Από 1.000.000 ευρώ και άνω η έκπτωση θα είναι 10%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments