Διεθνή

Λίβανος: Συγκλονιστικές εικόνες από τις δύο εκρήξεις στη Βηρυτό – Τουλάχιστον 70 οι νεκροί

Λίβανος: Συγκλονιστικές εικόνες από τις δύο εκρήξεις στη Βηρυτό – Τουλάχιστον 70 οι νεκροί
Λίβανος: Εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου. Στο λιμάνι της Βηρυτού η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια ενώ επικρατεί ανησυχία και στην Κύπρο με πολίτες να τηλεφωνούν στην Αστυνομία για να μάθουν από που προερχόταν ο εκκωφαντικός ήχος.

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων από την ισχυρότατη έκρηξη που συγκλόνισε την Βηρυτό. Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρή έκρηξη στην Βηρυτό, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου τα νοσοκομεία της Βηρυτού έχουν γεμίσει από θύματα της έκρηξης.

Μετά την έκρηξη μαύρος και λευκός καπνός εμφανίστηκαν στην περιοχή, ενώ η έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη στο λιμάνι. Σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο, νιτρικό νάτριο που είχε κατασχεθεί πριν ένα χρόνο από πλοίο και είχε τοποθετηθεί σε αποθήκη ίσως ήταν η αιτία της έκρηξης. Μάλιστα, ο Γενικός Διοικητής Ασφαλείας του Λιβάνου, Αμπάς Ιμπραχίμ, απέρριψε την εκδοχή η έκρηξη να οφείλεται σε πυροτεχνήματα στο λιμάνι της Βηρυτού, υποστήρίζοντας ότι πρόκειται για εκρηκτικές ουσίες που είχαν αποθηκευτεί πριν καιρό. «Αυτό που συνέβη δεν ήταν έκρηξη πυροτεχνημάτων, αλλά άλλων ουσιών ικανών να εκραγούν, που είχαν αποθηκευτεί για πολύ καιρό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε LIVE εικόνα από την Βηρυτό:

Σύμφωνα με την «Daily Mail», που επικαλείται λιβανέζικα μέσα, άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια και πολλοί έχουν τραυματιστεί. Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει «πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών» και εκτεταμένες υλικές ζημιές, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι LBC TV. Από την πλευρά του, ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 100 τραυματίες. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που αποτυπώνουν τις στιγμές των εκρήξεων. Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές, με κτίρια να καταστρέφονται. Οπως μεταδίδει το CNN, σπίτια και κτίρια που βρίσκονται 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη έχουν υποστεί ζημιές. Οι εικόνες μετά την έκρηξη σοκάρουν, καθώς, όπως αποτυπώνεται στον φακό, δεν έμεινε τίποτα όρθιο.

Έτοιμη η Ελλάδα να βοηθήσει

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει με όλα τα διαθέσιμα μέσα τις Αρχές του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης στη Βυρητό, τονίζει με ανάρτησή του στο twitter την Τρίτη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη και έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας εκφράζοντας την ετοιμότητά μας».

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού κλαίει για την έκρηξη και εύχεται να βρεθεί ο υπεύθυνος

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού αδυνατούσε να μιλήσει από το κλάμα και να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι. Ο κυβερνήτης υποστήριξε πως πρόκειται για επίθεση και με δυσκολία μπορούσε να μιλήσει αφού έκλαιγε. «Ευχόμαστε να βρεθεί ο υπεύθυνος» είπε στους δημοσιογράφους.

Αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου η έκρηξη

Ο εκκωφαντικός θόρυβος αναστάτωσε και πολλές περιοχές της Κύπρου, με αποτέλεσμα οι Αρχές να βρίσκονται σε κινητοποίηση, προσπαθώντας να εξακριβώσουν από πού προήλθε. Παράκληση όπως όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Λίβανο επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ή την πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο, απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει:

«Όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Λίβανο παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο τηλ. 99660129 ή με την πρεσβεία μας στο Λίβανο στο τηλ. +9613572139, για σκοπούς άμεσης συνδρομής ή σε περίπτωση ανάγκης».

Συγκλονιστικό  βίντεο με πατέρα να προσπαθεί να προστατεύσει τον γιο του με το σπίτι να σείεται

Ένα συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει έναν πατέρα να προσπαθεί να προστατεύσει τον γιο του από την φονική έκρηξη στη Βηρυτό, όπου τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από τα διεθνή Μέσα δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ ορισμένοι άνθρωποι στη γύρω περιοχή ανέβασαν στα social media εικόνες από τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης.

Ένα απ΄ αυτά τα βίντεο – το οποίο δεν επιβεβαιώνεται ότι είναι αυθεντικό – και το δημοσιεύουν τοπικά Μέσα όπως το watan.com δείχνει έναν πατέρα να προσπαθεί να προστατεύσει τον γιο του μέσα στο σπίτι τους τη στιγμή της έκρηξης. Ο άνδρας έχει στην αγκαλιά του το παιδί, την ώρα που σείεται το σπίτι. Ο πατέρας μπαίνει μαζί με τον γιο του κάτω από ένα έπιπλο για να προστατευτούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments