Διεθνή

Λίβανος: Τις πληγές τους μετρούν οι πληγέντες μετά τις φονικές εκρήξεις [pics+vid]

Λίβανος: Τις πληγές τους μετρούν οι πληγέντες μετά τις φονικές εκρήξεις [pics+vid]
Λίβανος: Το ωστικό κύμα από την έκρηξη στην αποθήκη με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου προκάλεσε άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους το λιγότερο 135 άτομα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η λιβανική κυβέρνηση την Τετάρτη 5 Αυγούστου, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων στο λιμάνι.

Το ωστικό κύμα από την έκρηξη στην αποθήκη με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου προκάλεσε άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, μια τεράστια καταστροφή, με 300.000 άτομα να έχουν μείνει χωρίς στέγη και τουλάχιστον 135 να έχουν χάσει τη ζωή τους και 5.000 να έχουν τραυματιστεί την ώρα που οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης. Πάντως, οι ανωτέρω αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν.

Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε όσους είναι άστεγοι

Μάλιστα, εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

«Ήθελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ», δήλωσε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για να εντοπίζουν οι χρήστες πού επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις. Πλέον φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία. «Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;» είπε ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου

Απευθυνόμενη στην ανώτατη στρατιωτική εξουσία που θα είναι επιφορτισμένη με τα θέματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση «ζητά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως την έκρηξη, όπως επεσήμανε η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Ποιες χώρες βοηθούν τον Λίβανο μετά την καταστροφική έκρηξη

Η Αλγερία στέλνει στη Βηρυτό τέσσερα αεροσκάφη και ένα πλοίο γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και ομάδες γιατρών, πυροσβεστών και υλικά ανοικοδόμησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η προεδρία της χώρας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά από αίτημα των αρχών του Λιβάνου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων.

«Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συντονίζει τώρα την ανάπτυξη περισσότερων από 100 υψηλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, με οχήματα, σκύλους και εξοπλισμό, εξειδικευμένους στην έρευνα και τη διάσωση σε αστικό περιβάλλον. Θα συνεργαστούν με τις αρχές του Λιβάνου για τη διάσωση ζωών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων «ήδη, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σε αυτή την κρίσιμη επιχείρηση. Η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία προσέφεραν επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού και ακόμη περισσότερα κράτη-μέλη μπορούν να προσφέρουν στήριξη».

Σήμερα επιχειρεί η ΕΜΑΚ στα συντρίμμια

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που έστειλε διασώστες στον Λίβανο για να επιχειρήσουν και να συνδράμουν στην ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια της Βηρυτού. Ωστόσο, με τα στάνταρ της χώρας κορωνοϊού δεν κατάφεραν να επιχειρήσουν την Τετάρτη 5 Αυγούστου, κατά την ημέρα της άφιξής τους, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Μιλώντας στο Open TV ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης που συνόδευσε την ελληνική αποστολή με το C-130 μίλησε για τη φρίκη που αντίκρισε όταν έφτασε στο λιμάνι του Λιβάνου και μίλησε με εκπροσώπους της λιβανέζικης κυβέρνησης. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός, τέσσερα νοσοκομεία, ανάμεσά τους και το ελληνορθόδοξο νοσοκομείο έχουν καταστραφεί γεγονός που δυσχεραίνει το έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Καταρρέει η οικονομία και η ποιότητα ζωής των πολιτών

Η πτώση της οικονομίας του Λιβάνου είναι ανεξέλεγκτη και μαζί της κατρακυλά και το βιοτικό επίπεδο του λαού του Λιβάνου.Η διαχρονική κυβερνητική κακοδιοίκηση, οι πολύπλοκες δομές ελέγχου της εγχώριας αγοράς και η παρεμβατικότητα της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου συνθέτουν ένα κρατικό σύστημα «πυραμίδας» με καταστροφικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, η Κεντρική Τράπεζα, δανειζόταν από εμπορικές τράπεζες με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια προκειμένου να εξοφλήσει τα χρέη της και να διατηρήσει την ισοτιμία της λιβανέζικης λίρας με το αμερικανικό δολάριο. Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες, ήρθε να προστεθεί και το πρόσφατο ναυάγιο των συζητήσεων των λιβανέζικων Αρχών με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Εύλογα λοιπόν η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει πλέον το 80% της αξίας της!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments