Πολιτική

Συναγερμός – Αυτή είναι η απάντηση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου

Συναγερμός – Αυτή είναι η απάντηση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου
Τουρκία για ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου: Η Άγκυρα θεωρεί ανύπαρκτη τη συμφωνία, ενώ εξέδωσε νέα NAVTEX για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, για τις 10 και 11 Αυγούστου.

Η Άγκυρα θεωρεί «ανύπαρκτη» τη συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. «Η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα μέσα στην περιοχή αυτή», αναφέρει στην πρώτη της αντίδραση η Άγκυρα.

Ταυτόχρονα, το τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως: «δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι.

Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης.

Η Τουρκία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως θα υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Η σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλάσσιας ζώνης, οδήγησε την Τουρκία να εκδόσει νέα NAVTEX, λίγα λεπτά αργότερα. Συγκεκριμένα, μέσω της νέας NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσιο χώρο για την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, για τις 10 και 11 Αυγούστου.

Αναλυτικά η νέα τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1016/20 MEDITERRANEAN SEA 1. GUNNERY EXERCISE, ON 10 – 11 AUG 20 FROM 0500Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY; 36 26.11 N – 029 07.47 E 36 28.32 N – 028 46.26 E 36 19.56 N – 028 43.46 E 36 08.56 N – 029 18.56 E 36 14.52 N – 029 18.58 E CAUTION ADVISED. 2. CANCEL THIS MESSAGE 111700Z AUG 20.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συμφωνία δημιουργεί νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Λίγο νωρίτερα σχόλιο για την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο για την ΑΟΖ έκανε ο Κυριάκος Μησσοτάκης. «Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, υπογράψαμε με τη φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας. Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους. Μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο – λιβυκό μνημόνιο.

Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments