Ελλάδα

Ορούτς Ρέις: Αλλαξε πορεία και κινείται ανατολικά – Νέο τουρκικό βίντεο προπαγάνδας

Ορούτς Ρέις: Αλλαξε πορεία και κινείται ανατολικά – Νέο τουρκικό βίντεο προπαγάνδας
Ορούτς Ρέις: Στο βίντεο η Άγκυρα συνεχίζει να κάνει λόγο για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ το τουρκικό υπουργείο σημειώνει μάλιστα ότι θα προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Συνεχίζεται η κλιμάκωση της έντασης και των προπαγανδιστικών ενεργειών από πλευράς Άγκυρας όσον αφορά την πορεία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ένα Βίντεο με το Oruc Reis και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Στο βίντεο η Άγκυρα συνεχίζει να κάνει λόγο για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ το τουρκικό υπουργείο σημειώνει μάλιστα ότι θα προστατεύσει μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας. Συγκεκριμένα στη λεζάντα που συνοδεύει την ανάρτηση σημειώνει τα εξής: «Εμπνευσμένοι από την ένδοξη ιστορία μας, την αγάπη και την εμπιστοσύνη του έθνους μας, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατέψουμε όλων των ειδών τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Γαλάζιας μας Πατρίδας μέχρι τέλους».

Αλλαγή πορείας του Όρουτς Ρέις

Δεν είναι σίγουρο ότι πρόκειται απλώς για έναν ελιγμό ή για απόφαση του Όρουτς Ρέις να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.  Το δεδομένο είναι πως, όπως μετέδωσε το Mega, μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis, η συνοδεία του και τα πολεμικά που το ακολουθούν άλλαξαν πορεία.

Τα τουρκικά πλοία δείχνουν να ακολουθούν πορεία προς νότο, με στρατιωτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για την απαρχή στροφής προς τα ανατολικά. Κάτι τέτοιο όμως απομένει να φανεί τις επόμενες ώρες.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να του εκπέμπει μηνύματα ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Μάλιστα, η εν λόγω αλλαγή πορείας φαίνεται και στην ιστοσελίδα Marinetraffic.com.

Όπως φαίνεται στον χάρτη της ιστοσελίδας marine traffic το Oruc Reis έκανε στροφή με την πορεία του από εδώ και πέρα να παραμένει άγνωστη στο χώρο της προκλητικής NAVTEX που είναι σε ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Εντωμεταξύ συνεχίζει να εκπέμπεται μέσω Link-16 από τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία παρακολουθούν τον τουρκικό στολίσκο πoυ συνοδεύει το Oruc Reis, ότι το τουρκικό πλοίο βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Τούρκοι απαντούν «βρίσκεστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Αντιπαραβάλουν, δηλαδή, τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι η περιοχή ανήκει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Το Όρουτς Ρέις έχει ανοιχτό τον πομπό του

Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών.

Το πλήρωμα του Oruc Reis, έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας, έχει ανοίξει και πάλι τον πομπό του πλοίου και η πορεία του ερευνητικού καταγράφεται με μικρή χρονική καθυστέρηση σε ιστοσελίδες όπως το marinetraffic.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments