Ελλάδα

iSEA Καβάλα: Δύτες καθάρισαν το λιμάνι της πόλης και έβγαλαν έξω μία βάρκα

iSEA Καβάλα: Δύτες καθάρισαν το λιμάνι της πόλης και έβγαλαν έξω μία βάρκα
iSEA Καβάλα: Τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης πραγματοποίησαν υποβρύχιο καθαρισμό στο λιμάνι της πόλης και ανέσυραν στην στεριά μία βάρκα.

Περισσότερους από δύο τόνους απορριμάτων ανέσυραν από το λιμάνι της Καβάλας οι δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, οι οποίοι πραγματοποίησαν υποβρύχιο καθαρισμό στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω». Τα μέλη της οργάνωσης κατάφεραν να ανασύρουν και μία βάρκα που βρισκόταν στον πάτο της θάλασσας.

Κατά το τριήμερο καθαρισμών που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και περιλάμβανε 5 υποβρύχιους καθαρισμούς, απομακρύνθηκαν συνολικά περισσότεροι από 2 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων μία βάρκα και μεγάλος όγκος από ελαστικά οχημάτων, παγίδες χταποδιών, σχοινιά και πλαστικά αντικείμενα μια χρήσης, τα οποία ζυγίστηκαν και καταγράφηκαν.

Σε 30 καθαρισμούς ανασύρθηκαν 9 τόνοι απορριμάτων

«Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 30 υποβρύχιοι καθαρισμοί σε Θεσσαλονίκη, Αττική, Βόλο και περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέχρι το τέλος της χρονιάς έχουν προγραμματισθεί άλλες 20 δράσεις στο Ιόνιο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της iSea Αναστασία Χαρίτου προσθέτοντας ότι, συνολικά, από τους 30 καθαρισμούς, έχουν συλλεχθεί 9 τόνοι απορριμμάτων.

«Ειδικότερα, στη Θράκη, οι δύτες μας έβγαλαν πάρα πολλά ελαστικά, από τρακτέρ μέχρι μηχανάκια, στη Θεσσαλονίκη την πρωτοκαθεδρία είχαν τα πλαστικά μίας χρήσης, όπως ποτηράκια και μπουκάλια, και στο Βόλο τα οικοδομικά υλικά», λέει η κ. Χαρίτου.

Γενικότερα, πάντως, σε όλους τους καθαρισμούς, σημαντικός είναι ο όγκος των απορριμμάτων από αλιευτικά εργαλεία-πλαστικά κιούπια για τα χταπόδια, σχοινάκια, δίχτυα, κτλ. Όσον αφορά την κατάληξη των πλαστικών που ανασύρονται από τον βυθό, η κ. Χαρίτου ξεκαθαρίζει ότι μόνο τα ελαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, «αλλά τις περισσότερες φορές είναι σε τέτοια κατάσταση που η ανακύκλωση δεν είναι εφικτή».

 Η οργάνωση iSea

Η iSea είναι μια Περιβαλλοντική Οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2016 στην Θεσσαλονίκη. Κύριος στόχος της είναι η προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ελλάδας και της χλωρίδας και πανίδας που διαβιούν σε αυτά μέσα από την έρευνα, την ευαισθητοποίηση και τη προώθηση πολιτικών προστασίας.

Η iSea στα πλαίσια της πολιτικής και των δράσεων της επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της συγκέντρωσης των απορριμμάτων, στον προσδιορισμό της αφθονίας τους και των πηγών παραγωγής τους. Παράλληλα επιδιώκει την καλύτερη κατανόηση της βλάβης που προκαλείται, πραγματοποιώντας ερευνητικές δράσεις σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς. Επιπλέον στόχος της iSea για τα θαλάσσια απορρίμματα είναι η δημιουργία ενημερωτικών προγραμμάτων για το κοινό και η συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς φορείς για την από κοινού αντιμετώπιση του φαινομένου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments