Ελλάδα

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Η φρεγάτα «Kemal Reis» πήγε να προστατέψει το Barbaros στην Κύπρο

Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Η φρεγάτα «Kemal Reis» πήγε να προστατέψει το Barbaros στην Κύπρο
Τουρκικό υπουργείο Άμυνας: Την αποχώρηση της τουρκικής φρεγάτας Kemal Reis από τον στολίσκο που συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στις κινήσεις του εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Άγκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η φρεγάτα «Kemal Reis» που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», συνοδεύει πλέον το Barbaros στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι το Kemal Reis, μία από τις φρεγάτες που συνόδευε το Oruc Reis άλλαξε πορεία το βράδυ του Σαββάτου. Το Kemal Reis, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, είναι πολύ πιθανό να φεύγει λόγω ζημιών που έχει υποστεί από την ελαφριά πρόσκρουση με τη φρεγάτα Λήμνος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η νηοπομπή, η οποία συνοδεύει το Oruc Reis έχει ενισχυθεί, από το βράδυ της Παρασκευής, με άλλες δύο τουρκικές φρεγάτες. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως το Kemal Reis πιθανώς έπλεε προς τη βάση του, στο Ακσάζ.

Η τουρκική πλευρά, με ανάρτησή της στο Twitter, έδωσε και στη δημοσιότητα τέσσερις φωτογραφίες της φρεγάτας.

Νέα τουρκική Navtex για την Κύπρο

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο μετά την πλήρη αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε Αθήνα και Λευκωσία, αναφορικά με την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τουρκικές ενέργειες, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, με ισχύ από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Το ερευνητικό σκάφος «Γιαβούζ» βρίσκεται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ στην νέα επιχείρηση θα συμμετέχουν τρία ακόμη πλοία, τα «Ertugrul Bey, «Osman Bey» και «Orhan Bey».

Πλήρης αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα

Την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συγκλήθηκε έπειτα από αίτημα της χώρας μας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου.

Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προειδοποίησε και πάλι μιλώντας (μέσω τηλεδιάσκεψης) στο προσωπικό των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το Οruc Reis:

«Δεν θα μείνει αναπάντητη καμία παρέμβαση που θα γίνει σε πλοία μας. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πόσο αποφασισμένοι είμαστε σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

«Η δήλωση ενός συμμάχου (σ.σ. Γαλλίας) που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας από τώρα και στο εξής, και είμαστε ικανοί να το πράξουμε» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ερντογάν για Oruc Reis: Αν συνεχίσουν οι παρενοχλήσεις, θα απαντήσουμε

Νωρίτερα σήμερα, βολές κατά της Ελλάδας ότι επιχείρησε να παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι το σκάφος θα συνεχίσει έως τις 23 Αυγούστου και αυτό συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στις συνομιλίες που είχε του ζητήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση και θα υπάρξουν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, διαβούλευση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου με αυτόν τον στόχο.

«Μίλησε (σ.σ. η Άνγκελα Μέρκελ) και με τον κ. Μητσοτάκη και ελπίζω να τον έφερε στη γραμμή που μας έχει πει» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι παρενοχλήσεις. Αν συνεχιστούν, θα απαντήσουμε με πολλαπλάσιο τρόπο» τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι «η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis απέτρεψε μία μικρή αψιμαχία καθώς το ελληνικό (σ.σ. πολεμικό) ναυτικό προσπάθησε να παρενοχλήσει το Oruc Reis. Τώρα έχουν υποχωρήσει στο δικό τους λιμάνι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments