Διεθνή

Μοσάντ Ισραήλ The Times: Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν

Μοσάντ Ισραήλ The Times: Η Τουρκία είναι μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν
Μοσάντ Ισραήλ The Times: «Η εξαναγκαστική διπλωματία της Τουρκίας και η απρόσεκτα υπολογισμένη ανάληψη ρίσκων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή συνιστούν μια διαφορετική πρόκληση στη στρατηγική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο».

Άρθρο στους «The Times» του Λονδίνου προτάσσει τη θέση της Μοσάντ, της κύριας οργάνωσης συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών του Ισραήλ, η οποία φαίνεται ότι πιστεύει πως η Τουρκία είναι μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει ο δημοσιογράφος Ρότζερ Μπόις, ο επικεφαλής της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας, της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν θεωρεί ότι η ισχύς του Ιράν είναι εύθραυστη και η πραγματική απειλή είναι η Τουρκία, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε σε συζήτησή του με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των «Times», ο Κοέν πέρασε το μήνυμα «όχι ότι το Ιράν έπαψε να αποτελεί υπαρξιακή απειλή, αλλά ότι μπορεί να περιοριστεί μέσω κυρώσεων, εμπάργκο, ανταλλαγής πληροφοριών και μυστικών επιδρομών».

Όπως αναφέρει σε άρθρο του στους «Times» του Λονδίνου ο δημοσιογράφος, «η εξαναγκαστική διπλωματία της Τουρκίας, η απρόσεκτα υπολογισμένη ανάληψη ρίσκων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή συνιστά μια διαφορετική πρόκληση στη στρατηγική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», άποψη που συμμερίζεται μεταξύ άλλων και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Η ανατολική Μεσόγειος, συνήθως προορισμός παραθεριστών αυτή την εποχή του χρόνου, ζει επικίνδυνα. Τα τουρκικά πολεμικά σκάφη, συνοδεύοντας ένα σκάφος που ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων στη Λιβύη, τέθηκαν σε θέση μάχης όταν μια γαλλική φρεγάτα προσπάθησε να το ελέγξει».

«Η Γαλλία ενισχύει τη ναυτική της παρουσία και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει τα ελληνικά πολεμικά πλοία, καθώς προσπαθούν να σταματήσουν την τουρκική εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν ακυρώσει τις άδειες και κινητοποίησαν το ναυτικό και τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Πρόκειται για μια διένεξη μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή στη συμμαχία συνέβαλε στη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας επί δεκαετίες».

Τέλος, «στην προσπάθεια του να αποκτήσει έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ο Ερντογάν έχει βρει εχθρούς σε κάθε γωνιά λαμβάνοντας υποστήριξη για την επιθετική του στάση μόνον από το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη της Λιβύης, η εντολή διακυβέρνησης της οποίας από τον ΟΗΕ έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ελλάδα, από την άλλη, έχει λάβει υποστήριξη από το κοινοβούλιο της Λιβύης, τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αρμενία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments