Διεθνή

Τραμπ Αλάσκα: Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές

Τραμπ Αλάσκα: Έδωσε άδεια για εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές
Τραμπ Αλάσκα: Ο Αμερικανός πρόεδρος, λιγότερο από 80 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, έδωσε άδεια για εξορύξεις στο μεγαλύτερο φυσικό πάρκο άγριας ζωής των ΗΠΑ.

Ο Ντόνλαντ Τραμπ βλέπει ότι κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν παύει να κάνει κινήσεις που τον φέρνουν αντιμέτωπο με χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός και η αντιμετώπιση της πανδημίας στην οποία παίρνει πολύ κάτω από τη βάση, αλλά και το τι κάνει σε σχέση με το περιβάλλον. Βέβαια, ποιος μπορεί να του πει ότι δεν έχει προειδοποιήσει για τις απόψεις του, καθώς πολλές φορές έχει κοροϊδέψει όσους μιλούν για την κλιματική αλλαγή και τον κίνδυνο που απειλεί τη ζωή όλου του πλανήτη.

Αυτή τη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος, ούτε 80 μέρες πριν να λήξει η θητεία του, έδωσε το «πράσινο φως» σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες να διεξαγάγουν εξορύξεις στο μεγαλύτερο φυσικό πάρκο άγριας ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών, που βρίσκεται στην Αλάσκα. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πάρκο προστατεύεται με ειδική νομοθεσία εδώ κι έξι δεκαετίες. Η απόφαση του Τραμπ δεν είναι ξαφνική, αλλά όπως αναφέρει και ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, με την κίνησή του αυτή ο Τραμπ ξέθαψε το «τσεκούρι του πολέμου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι το υπέδαφος στις ακτογραμμές της πιο απομακρυσμένης πολιτείας των ΗΠΑ, στον Αρκτικό Κύκλο, κρύβει δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου. Όμως, το συγκεκριμένο μέρος του κόσμου αποτελεί ενδιαίτημα για πολικές αρκούδες και μεταναστευτικά κοπάδια από καριμπού. Η κίνηση του Τραμπ ξεκίνησε μια σκληρή νομική, κοινωνική και πολιτική διαμάχη για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Αλάσκας και την ενδυνάμωση των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις σχετικές περιβαλλοντικές έρευνες για διαγωνισμό προς παραχώρηση αδειών γεώτρησης. Σύμφωνα με τον  υπουργό Εσωτερικών, Ντέβιντ Μπέρναρντ μέχρι το τέλος της χρονιάς οι ΗΠΑ θα έχουν προχωρήσει στις αδειοδοτήσεις.

Μεγάλες αντιδράσεις

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και σωματεία των αυτοχθόνων της Αλάσκας εδώ και χρόνια δίνουν μάχη απέναντι σε αυτά τα σχέδια, ενώ ετοιμάζουν προσφυγές σε δικαστήρια έτσι ώστε να καταφέρουν να σταματήσουν το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα που ετοιμάζεται. «Οποιαδήποτε πετρελαϊκή εταιρία επιχειρήσει να τρυπήσει στο φυσικό καταφύγιο της Αρκτικής να ξέρει ότι θα αντιμετωπίσει τεράστια οικονομικά και νομικά ρίσκα, πέρα από την αμαύρωση της φήμης της», δήλωσε ο Άνταμ Κόλτον, εκτελεστικός διευθυντής της Alaska Wilderness League (Ένωση για την Άγρια Ζωή της Αλάσκας).

Εν τω μεταξύ, ακόμα κι αν ο επόμενος πρόεδρος (εφόσον δεν είναι ο Τραμπ) θελήσει να αντιστρέψει αυτή την απόφαση, θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να ανακαλέσει τυχόν άδειες παραχώρησης από το αμερικάνικο Δημόσιο στους πετρελαϊκούς κολοσσούς. Οπότε, η μάχη πρέπει να δοθεί εδώ και τώρα απέναντι στη νέα παράλογη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments