Ελλάδα

Φωτιά στη Μάνη: Παραμένει η πυρκαγιά – Δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές

Φωτιά στη Μάνη: Παραμένει η πυρκαγιά – Δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές
Φωτιά στη Μάνη: Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες λόγω ενίσχυσης των νοτίων ανέμων - Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και στην περιοχή βρίσκονται, 210 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα τμήματα και 69 οχήματα.

Η πυρκαγιά που καίει από χθες το πρωί Σαββάτου σε δασική έκταση στα Λαγκάδια, του Δήμου Ανατολικής Μάνης, η οποία εξαπλώθηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο ανάμεσα σε Γύθειο και Αρεόπολη, παραμένει σε εξέλιξη με διάσπαρτες εστίες, ωστόσο δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Ειδικότερα, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και στην περιοχή βρίσκονται, 210 πυροσβέστες με 10 πεζοπόρα τμήματα και 69 οχήματα, επιχειρώντας να θέσουν υπό έλεγχο τις διάσπαρτες εστίες. Από αέρος συνέδραμαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης 10 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι πυρκαγιά είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Μετόχι Αχαϊας και  βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική έχει οριοθετηθεί. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 36 πυροσβέστες με δύο πεζοπόρα τμήμα και 13 οχήματα, ενώ νωρίτερα συνέδραμαν από αέρος 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ενεργοποίηση του «Copernicus» για τη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη που επλήγη χθες από δασική πυρκαγιά.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους. Σημειώνεται, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Απειλήθηκαν οικισμοί

Τις προηγούμενες ώρες, οι φλόγες έφτασαν να απειλήσουν κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν πέντε οικισμοί. Μάλιστα στη Δροσοπηγή ένα ακατοίκητο σπίτι δεν κατάφερε να γλιτώσει από τη λαίλαπα. Σκληρή ήταν η μάχη που δόθηκε από κατοίκους και πυροσβέστες και στη διάρκεια της νύχτας. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της υπεράνθρωπης προσπάθειας.

Mιλώντας στην εκπομπή « Σαββατοκύριακο», η αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Ελένη Δρακουλάκου, σημείωσε πως «δυστυχώς έχει καεί μεγάλη δασική έκταση και περιουσίες, κάτι που θα καταγραφεί σε δεύτερη φάση, αλλά το θετικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα». Αναφέρθηκε στην σωστή διαχείριση και τον συντονισμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης από εθελοντές, δήμο, Πυροσβεστική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments