Mega Channel

Mega Channel
Το Mega Channel (ή απλώς MEGA) είναι ο πρώτος, χρονολογικά, ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας με έδρα την Αθήνα.

Το MEGA Channel, εγκαινιάστηκε στις 16 Νοεμβρίου 1989 και εξέπεμψε τέσσερις μέρες αργότερα, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 1989. Η άδεια που έλαβε, ήταν «δοκιμής τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού».

Έκανε τα πρώτα του περπατήματα δειλά δειλά και πολύ γρήγορα τα βήματα έγιναν πολλά αν και σταδιακά: Τον πρώτο χρόνο μετάδοσής του, ο σταθμός βασιζόταν κατά 68% στο ξένο πρόγραμμα, ενώ το ποσοστό των ελληνόφωνων προγραμμάτων ήταν μόλις 32%. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τα ποσοστά αντιστράφηκαν. Αριθμώντας λίγα μόνο χρόνια λειτουργίας και συγκεκριμένα το 1994, το MEGA, ως εταιρία εισήχθη στο ΧΑΑ. Aπό το 1996 η Ομογένεια μπορούσε να παρακολουθεί προγράμματά και από το 1999 ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει και δορυφορικά.

Από τις 5 Οκτωβρίου 1999, ο σταθμός άρχισε να εκπέμπει και στην Κύπρο.

Το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν ύψους 5 εκατομμυρίων δραχμών, καταβεβλημένο σε μετρητά και αποτελείται από 5.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1.000 δραχμών εκάστη. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν, ο Χρήστος Λαμπράκης, ο Γιώργος Μπόμπολας, ο Χρήστος Τεγόπουλος, ο Σταύρος Κίμωνας- Τριανταφυλλίδης (σ. σ. εκπροσωπώντας την πλευρά Βαρδινογιάννη) και ο Αριστείδης Αλαφούζος.

Το MEGA ξεκίνησε να εκπέμπει στις 3 το μεσημέρι της 20ης Νοεμβρίου 1989, ημέρα Δευτέρα. Στην οθόνη της τηλεόρασης, μετά το σήμα του σταθμού, εμφανίστηκε ο τότε διευθυντής του καναλιού, κ. Νίκος Σκουλάς, ο οποίος υποσχέθηκε στους τηλεθεατές ότι το MEGA Channel «θα προσέφερε ποιότητα στην ψυχαγωγία και αντικειμενικότητα στην ενημέρωση», ενώ ζήτησε από τους τηλεθεατές να είναι αυστηροί κριτές του σταθμού, ώστε να συμβάλλουν μ’ αυτόν τον τρόπο στη διόρθωση των όποιων λαθών.

Ακολούθησε η κοπέλα που εκφώνησε το πρόγραμμα του νέου σταθμού, ενώ η πρώτη εκπομπή που προβλήθηκε ήταν η σειρά επιστημονικής φαντασίας «Διάστημα 1999». Το πρώτο, σύντομο δελτίο ειδήσεων του σταθμού μεταδόθηκε στις 6 το απόγευμα και στις 8.30′ το βράδυ μεταδόθηκε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με βασική παρουσιάστρια τη Λιάνα Κανέλλη και δίπλα της τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο δελτίο, εκτός από την επικαιρότητα της ημέρας, προβλήθηκε και βίντεο με γνωστές ηθοποιούς (Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μιμή Ντενίση, Νόνικα Γαληνέα, Άννα Φόνσου, Ξένια Καλογεροπούλου και Πέγκυ Σταθακοπούλου) να δίνουν τις δικές τους ευχές στο νέο τηλεοπτικό σταθμό.

Eλληνικές σειρές δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή (εκτός από αυτές που είχε η ΕΡΤ, οπότε το MEGA θα έπρεπε να τις δημιουργήσει). Το πρόγραμμα στηρίχθηκε κυρίως σε ξένες παραγωγές και είχε απ’ όλα. Σαπουνόπερες, κωμωδίες, δραματικές σειρές και αστυνομικά. Στις 9 το βράδυ ξεκινούσε η ελληνική ταινία που θα διακόπτονταν όμως στις 10 για το δελτίο ειδήσεων και θα συνέχιζε αμέσως μετά.

Το πρόγραμμα του MEGA κατά την πρώτη μέρα εκπομπής είχε ως εξής:

  • 15.00: Διάστημα 1999 (Σειρά επιστημονικής φαντασίας)
  • 16.00: Μπάτμαν (Παιδική σειρά)
  • 16.30: MEGA HITS (Νεανικό μουσικό πρόγραμμα)
  • 17.30: Δικαίωμα στην αγάπη (Δραματική κοινωνική σειρά, βραζιλιάνικης παραγωγής)
  • 18.00: Ειδήσεις 18.05΄ Σλεντζ Χάμερ (Αστυνομική κωμική σειρά)
  • 18.30: Κάπιτολ (Αμερικάνικη σαπουνόπερα)
  • 19.00: Ειδήσεις 19.01΄ Φάλκον Κρεστ (Κοινωνική δραματική σειρά)
  • 20.00: Γράμματα και αριθμοί (Τηλεπαιχνίδι με τον Κώστα Παπαντωνόπουλο)
  • 20.30: Τα γεγονότα στις 8.30΄
  • 21.00: Ελληνική ταινία: Θανάση, πάρε τ’ όπλο σου
  • 22.00: Ειδήσεις 22.05΄ συνέχεια της ελληνικής ταινίας
  • 23.00: Ιδιωτικός ντεντέκτιβ Σπένσερ (Αστυνομική σειρά)
  • 00.00: Ειδήσεις
  • 00.05: Οι αντίζηλοι (Αστυνομική σειρά)

Η μεγάλη επιστροφή

Από τη στιγμή που το μεγάλο κανάλι έκλεισε οριστικά, έγινε μεγάλη μάχη για την ταινιοθήκη του, αλλά και τα δικαιώματα του σήματος. Τελικά η εταιρία Alter Ego συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη κέρδισε τον πλειστηριασμό δίνοντας 33.999.999 ευρώ. Από εκείνη τη μέρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την επιστροφή του καναλιού στους τηλεοπτικούς δέκτες καθώς η Alter Ego είχε στην κατοχή της άδεια Πανελλαδικής εμβέλειας. Στις 17/2/2020 το μεγάλο κανάλι επέστρεψε στις τηλεοράσεις.

Mega Channel σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 69