Ελλάδα

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Ενεργοποιείται η Copernicus για τη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής

Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Ενεργοποιείται η Copernicus για τη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής
Φωτιά στην Ανατολική Μάνη: Την άμεση ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής δορυφορικής Υπηρεσίας Copernicus για τη χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη από τη φωτιά ζήτησε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη που επλήγη χθες, Σάββατο 22 Αυγούστου, από δασική πυρκαγιά.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

Σημειώνεται, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ του Σαββάτου η Πολιτική Προστασία απέστειλε και προειδοποίηση μέσω του 112 στους κατοίκου, προκειμένου όλοι να είναι σε πλήρη επιφυλακή.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες πυρόσβεσης – Διάσπαρτες οι εστίες φωτιάς:

Αυτήν την ώρα, συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στην Ανατολική Μάνη. Το μεγάλο πρόβλημα έχει περιοριστεί, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που προκαλούν αναζωπυρώσεις. Ευτυχώς δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή ενώ εκτός από τα οχήματα και το πεζοπόρο τμήμα, επιχειρούν και εναέρια μέσα. Σημειώνεται πως δεν απειλούνται οικισμοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο δεν έχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο διάσπαρτες εστίες συνεχίζουν να καίνε μέσα στη δασική έκταση, στην περιοχή Λαγκαδά. Το δύσκολο έργο έχουν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις του Σώματος ενώ 12 αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος με το πρώτο φως της ημέρα.

Απειλήθηκαν οικισμοί, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν:

Τις προηγούμενες ώρες, οι φλόγες έφτασαν να απειλήσουν κατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν πέντε οικισμοί. Μάλιστα στη Δροσοπηγή ένα ακατοίκητο σπίτι δεν κατάφερε να γλιτώσει από τη λαίλαπα. Σκληρή ήταν η μάχη που δόθηκε από κατοίκους και πυροσβέστες και στη διάρκεια της νύχτας. Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της υπεράνθρωπης προσπάθειας.

Mιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Ελένη Δρακουλάκου, σημείωσε πως «δυστυχώς έχει καεί μεγάλη δασική έκταση και περιουσίες, κάτι που θα καταγραφεί σε δεύτερη φάση, αλλά το θετικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα». Αναφέρθηκε στην σωστή διαχείριση και τον συντονισμό για την αντιμετώπιση της κατάστασης από εθελοντές, δήμο, Πυροσβεστική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments